www.boswachtersblog.nl/ BuitenPlaatsen

"Waarom hadden we dit niet allang. Dat gevoel moet je achterlaten."

18 september 2013 Kunsthistoricus Marcel van Ool in BuitenPlaatsen

geometrie kaartIn het Overijsselse Hardenberg scheert de N34 rakelings langs een bocht van de Vecht. Recht op dit raakpunt komt een fraaie bosweg uit. Je zou denken: echt een plek waar de gemeente een bankje neerzet. Nu zou dat weinig nut gehad hebben: de N34 ligt veel hoger dan het maaiveld, dus je kijkt er tegen een talud aan. Van de Vecht was niks te zien. Eigenlijk was het een dood punt: ook de bosweg eindigde hier. Wandelaars van bijvoorbeeld het Pieterpad werden honderden meters voor deze niksige plek al het Engelandse Bos ingestuurd.
Kunstenaar Paul de Kort onderzocht de geschiedenis van de locatie en ontdekte dat precies hier door Pieter de la Rive (1694-1771) een bolwerk was gepland als onderdeel van de verdedigingslinie tussen Dalfsen en tot voorbij Gramsbergen. Die linie is er nooit gekomen maar De Kort maakte wel een hedendaags bastion voor Hardenberg. Wie het nu beklimt kijkt over de N34 heen en ziet een blinkende Vecht door het landschap stromen.
Met het kunstwerk, Geo-Metrie genaamd, zondigt De Kort tegen de regels van de modernegeometrie geheel kunst. Het kunstwerk legt zichzelf namelijk uit. Dat zit zo: in het beton van de trap zijn teksten uitgespaard die de vorm van het kunstwerk verklaren en ook dat het een maatvoering kent die gebaseerd is op de gulden snede en het Rijnlands maatsysteem. Dat laatste, met zijn roeden en voeten, is afgeleid van de menselijke maat, in tegenstelling tot ons, in de negentiende eeuw ingevoerde, metrisch systeem.
Op de trap leer je ook dat de bosweg Jodenweg heet. Hij is aangelegd door Joden die in de Tweede Wereldoorlog in afwachting van hun deportatie te werk gesteld werden. Geo-Metrie is dus ook een herinneringsmonument.
Het Pieterpad is er zelfs een stukje voor verlegd: het voert je nu naar het kunstwerk én langs een oude meander van de Overijsselse Vecht. Uitkijken met de heikikkers daar! Het wemelt ervan.
Geo-Metrie is een kunstwerk dat het nodige onderhoud vergt. Vooral het met gras begroeide aardlichaam moet strak blijven. Maaien en afvoeren dus. Maar dat de natuur weer een beetje bezit neemt van de plek is onvermijdelijk. Is dat huisje niet het mooiste geometrisch wonderwerkje dat je kent?geometrie slakkenhuis

Geo-Metrie maakt ook deel uit van de internationale kunstroute Kunstwegen.

reageren

geef een reactie

  • Subtiel spel van betonnen kolossen | BuitenPlaatsen
    28 april 2014 om 14:14

    […] mijn oog er een afwijking voor? Ook hier werd ik, net als bij het werk in beton (en staal) van Paul de Kort in Overijssel, weer getroffen door het contrast van harde door mensenhanden gemaakte materialen en […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog