www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Aardappelkelder Kamp Westerbork belangrijke overwinteringsplaats voor vleermuizen

11 januari 2013 Boswachter Pauline Arends in Drenthe

 

Ik heb iets met vleermuizen… Het zijn geweldig mooie zoogdieren om te zien; klein, harig, een prachtig koppie met grote kraalogen. Vleermuizen komen al zeker 50 miljoen jaar voor op aarde, een ongelooflijke prestatie dat ze er nog steeds zijn. Ze kunnen zich dankzij echolocatie uitstekend orienteren in het donker; zijn de enige vliegende zoogdieren en enorm acrobatiek.

Winterslaap
Vleermuizen zijn insecteneters. Omdat er in de winter geen insecten te vergaren zijn, gaan vleermuizen in winterslaap. Ze gaan op zoek naar plekken waar ze ongestoord een aantal maanden kunnen slapen. Op die manier, verbruiken ze zo min mogelijk energie, teren in op hun vetreserves en kunnen het zo een paar maanden volhouden zonder te eten.

Eén van de objecten waar vleermuizen overwinteren is de aardappelkelder op het Voormalig Kamp Westerbork in de boswachterij Hooghalen. De kelder is in samenwerking met het Herinneringscentrum, na de ontdekking van de eerste 15 vleermuizen in 1987, aangepast en ingericht, speciaal voor de vleermuizen.

4-sterren hotel
Zo is onder andere de achterdeur dichtgemetseld en er zijn vele ontluchtingspijpen dichtgestopt met kranten, om de tochtstroom te verminderen. De kelder is bedekt met een laag aarde met bomen en struiken erop. Het vriest dus binnen nooit, een belangrijke eis van vleermuizen. In de kelder zijn de omstandigheden voor vleermuizen ideaal : hoge luchtvochtigheid, constante temperatuur van 5oC, rust en ruimte. De unieke constructie van de kelder  heeft bovendien een enorme aantrekkingskracht op dit zoogdier. Het is een 4 sterrenhotel voor vleermuizen!

Inmiddels is het aantal vleermuizen dat de aardappelkelder heeft gevonden gestegen van 15 individuen in 1987  naar 1074 individuen in 2012. Dit zijn 4 soorten: de baardvleermuis, de grootoorvleermuis, de franjestaart en de watervleermuis. De groep baardvleermuizen is het grootst: 950 individuen.

Misschien vraag je je af wat het nut is van deze kleine beestjes? Dan is het goed om je te realiseren dat 1 enkele vleermuis tussen 15 mei en 15 oktober gemiddeld 40.000 muggen en andere insecten op zijn menu heeft staan.

Vleermuizentelling Drenthe
Op zaterdag 12 januari gaan medewerkers van Staatsbosbeheer samen met de Vleermuiswerkgroep Drenthe de telling voor 2013 verrichten. In een volgend blog deel ik graag onze ervaringen en natuurlijk de uitkomst.

Pauline Arends

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog