www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Flat voor dieren

8 februari 2013 Boswachter Pauline Arends in Drenthe

Het kan zomaar gebeuren dat je, wandelend in het bos, plots oog in oog komt te staan met een das. Een onmiskenbaar dier met zijn zwart – wit gestreepte kop, korte poten en enigszins log en breed lichaam. Waren ze in de jaren 60 bijna verdwenen uit Drenthe, nu gaat het weer beter met de das en is de kans op een ontmoeting stukken groter.

Dassen leven als een grote familie in burchten. Ze zijn trouw aan de burcht en deze kan dan ook al eeuwen oud zijn, overgeleverd van familie op familie. Een burcht kan zo door de jaren heen behoorlijke proporties aannemen, dassen zijn fervente bouwers. Onder de grond bouwen ze een compleet huis met gangenstelsels, kamers en verdiepingen.

Je zou denken dat alleen dassen wonen in hun eigen ontworpen burchten. Maar niets is minder waar. Uit vele observatieuren en dankzij camera-opnames is me opgevallen hoe druk het is met andere dieren op en in de burcht. De eekhoorn bijvoorbeeld scharrelt graag rond op een burcht. Maar ook ree, vos, steenmarter, konijn, muis en diverse vogels verschijnen regelmatig op de zandbulten nabij de ingangen of wonen bij de dassen in. Onder de grond leven er ook andere diersoorten in de uitgestrekte gangenstelsels. Diverse keren heb ik vele (mest)kevers in en uit de burcht zien komen. Zo zie je maar weer, een dassenburcht is eigenlijk een flat met een scala aan verschillende bewoners.

Bekijk dit filmpje maar eens even. Vos boven en das onder.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=XH4X7zdcgkY?rel=0&w=560&h=315]

Pauline Arends

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog