www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Over een kleine trap en een grote stier

13 februari 2014 Albert Broekman in Drenthe

Kleine trap bij Langelo. (foto Robert Pater)
Kleine trap bij Langelo. (foto Robert Pater)

Sommige mensen hebben ‘de mazzel aan hun kont’. Of ze dwingen het geluk af, dat kan natuurlijk ook. Robert Pater doet een opleiding Bos- en Natuurbeheer in Velp en heeft al meerdere keren stage gelopen bij Staatsbosbeheer in de Kop van Drenthe. En het gekke is, zodra Robert ten tonele verschijnt duiken er ineens zeldzame plant-en diersoorten op. Eerder ontdekte hij bijvoorbeeld al eens zuidelijke oeverlibel langs de nieuwe ingerichte Oostervoortse diep. Toen ik vanmiddag terug kwam van een veldronde met twee jagende sperwers als hoogtepunt, keek Robert me met een ‘big smile’ aan. ‘Wil je nog een kleine trap zien?’, vroeg hij.
Bij het woord trap moet ik altijd meteen denken aan een grap die de uitbater van een café ooit uithaalde. Althans het verhaal heb ik ooit ergens gehoord. Een zeldzame vogel had tot zijn groot genoegen een heleboel vogelaars in zijn kroeg doen belanden. Toen die storm wat geluwd was, plaatste hij een keukentrap en liet ergens weten dat er opnieuw een bijzondere vogel in de buurt van zijn uitspanning was gezien, een grote trap dit maal. En weer kwam er een grote stroom vogelaars zijn kant op… Wel voor de laatste keer vermoed ik.
Maar Robert vertelde geen grap, er liep echt een trap in een van onze terreinen, vlakbij de werkschuur in Langelo. Een kleine trap weliswaar, maar toch. De kleine trap, in dit geval een jong mannetje, lijkt een beetje op een fazantenhen zonder staart. Later krijgen ze een veel contrastrijker verenkleed. Waar het dier vandaan komt is onbekend. Er leven populaties in Oost-Europa en in Frankrijk. Misschien dat er een vogel met de sterke zuidenwind van gisteren en afgelopen nacht onze kant is opgeblazen. De vogel was ontdekt door pachter Rudolf Horst van de kudde van Anloo, die vrij snel door had dat het een bijzondere vogel was. Robert determineerde vrij snel dat het een kleine trap moest zijn.
Wie de vogel nog wil zien, moet waarschijnlijk snel zijn. De ervaring leert dat de soort snel weer de benen neemt. De vogel is te vinden op de graslanden aan de Osbroeksweg in Langelo. Daar loopt hij tussen de Schotse Hooglanders. Blijf op de weg en ga niet de graslanden in. Je hebt niet alleen kans dat je vogel opjaagt, ook de Schotse Hooglanders daar zijn niet erg gewend aan vreemde mensen. De imposante stier al helemaal niet.

reageren

geef een reactie

  • Sanne
    10 maart 2014 om 13:06
  • timfotos
    19 februari 2014 om 19:01

    Gaaf hoor, vandaag bezocht !
    Bedankt voor de ontdekking ?

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog