www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Klapekster en de muisspies

7 januari 2015 Albert Broekman in Drenthe
klapekster op de uitkijkpost
klapekster op de uitkijkpost

HART VAN DRENTHE – Is het een kwestie van puur geluk, of moet je er een neus voor hebben om op het juiste moment op de juiste plek te zijn? Ik laat het antwoord in het midden, maar ik was gisteren op het juiste moment op de juiste plek. Natuurlijk weet ik dat enkele klapeksters ieder jaar de winter doorkomen in natuurgebied de Tweelingen in het Hart van Drenthe. Ze jagen er voornamelijk op muizen, en die zijn er dit jaar in overvloed.

’s Zomers zitten ze veel noordelijker in Europa en jagen ze dan ook op grote insecten en hagedissen. De klapekster is lid van de familie van de klauwieren, net als de grauwe klauwier. Toevallig zitten er op de Tweelingen in de boswachterij Schoonloo ’s zomers één of meerdere paartjes grauwe klauwieren.Ook op veel andere grote heideterreinen kan ’s winters de klapekster worden gezien.

Ik zag gisteren vanuit mijn ooghoek een wit/zwarte schicht naar de grond duiken. Een klapekster op jacht.  Even later vloog de klapekster met een gevangen muis naar een struik. Daar spietste hij de muis op een takje en begon van zijn prooi te eten.

gespietste muis
gespietste muis

Hieronder een filmpje van mijn belevenis.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=z6yNSFhfu0U&w=560&h=315]

Door boswachter Evert Thomas

reageren

geef een reactie

  • Great grey shrike feeds on mouse, video | Dear Kitty. Some blog
    7 januari 2015 om 17:48

    […] He tells about this (in Dutch) here. […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog