www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Ganzenwissel

19 januari 2015 Aaldrik Pot in Drenthe
Kolganzen
Kolganzen (foto Aaldrik Pot).

KOP VAN DRENTHE – Tijdens de watervogeltelling van zaterdag 17 januari telde ik in De Onlanden een groep toendrarietganzen van ongeveer 100 exemplaren. Een dag later was dit aantal zelfs toegenomen tot 300 exemplaren op dezelfde locatie. Ze zaten direct naast een grotere groep kolganzen van meer dan 2000 stuks. Op zich geen wereldschokkend nieuws natuurlijk, maar het lijkt erop dat er iets interessants gaande is in de ganzenwereld in de Kop van Drenthe.

Tot circa tien jaren geleden was het in grote lijnen zo dat de toendrarietganzen voornamelijk op de bouwlanden in de zandgebieden zaten en de kolganzen op de graslanden van veen- en kleigebieden. Als je een grote groep ganzen zag op een winterse akker met aardappel- of maisresten dan kon je er vergif op innemen dat het om toendrarietganzen ging. Zag je echter een grote groep ganzen op de graslanden rond het Leekstermeer dan waren dat voornamelijk kolganzen. Lekker overzichtelijk dus.

Verschuiving

Een aantal jaren geleden begonnen de kolganzen ‘opeens’ ook de bouwlanden en graslanden in het verdere binnenland te ontdekken en dus was het uitkijken geblazen bij het tellen. Er kwamen steeds grotere groepen kolganzen buurten en tegenwoordig is het maar afwachten of je een grote groep rietganzen, kolganzen of een mix van beide tegenkomt. Dat was en is dus de verschuiving van de kolganzen in het rietganzengebied. Het omgekeerde echter was in de Kop van Drenthe niet aan de orde. Rond het Leekstermeer (De Onlanden) zijn kolganzen nog steeds de meest algemene ganzen. Er komen ook wel andere soorten voor maar toendrarietganzen hoorden daar eigenlijk niet bij.

Toendrarietganzen
Toendrarietganzen in vlucht (foto Jan Duker).

Maar… deze winter lijkt daar voor het eerst verandering in te komen met voortdurend waarnemingen van kleine groepjes toendrarietganzen. Leuk en opvallend daarbij is dat dit erg veel lijkt op hoe de kolganzen het rietganzengebied langzaam maar zeker introkken. En nu lijkt dus het omgekeerde te gaan plaatsvinden.

Uiteraard gaat het nog maar om betrekkelijk weinig waarnemingen tijdens de tellingen maar het is zeker niet uit te sluiten dat vanaf heden de toendrarietganzen De Onlanden blijvend ontdekt hebben en ook hier vaker in een mix met kolganzen gaan voorkomen. Ze lijken elkaar ineens echt heel aardig te vinden.

Boswachter Roelof Blaauw

reageren

geef een reactie

  • Anne Meijer
    20 januari 2015 om 08:07
  • Rare taiga bean goose with transmitter in the Netherlands | Dear Kitty. Some blog
    19 januari 2015 om 23:08

    […] Tundra bean geese wintering in Drenthe province: here. […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog