www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Lentekriebels bij de bosmieren

20 februari 2015 Boswachter Pauline Arends in Drenthe

HART VAN DRENTHE – Nog eventjes, dan begint het voorjaar echt. Het is overal voelbaar, hoorbaar en je ruikt het ook. De vogels beginnen voorzichtig te zingen en het gras begint te groeien (is het eigenlijk wel gestopt?). Voor mij begint het voorjaar als er van die vaste kleine natuurgebeurtenissen plaatsvinden. Ik kijk daar elk jaar naar uit. Meestal eerst in de tuin, lekker dichtbij. Zoals het gefluit van de grote lijster, de blaadjes van de sleutelbloem die zich ontvouwen en het paartje holenduif dat op mooie zonnige dagen in februari druk doende zijn met het inspecteren van de nestkasten.

Vogels en dassen
Ook in het bos zijn er verschijnselen die duiden op een naderend voorjaar. Ik hoorde afgelopen week kruisbekken en geelgorsjes zingen in de boswachterij Hooghalen, en de dassen beginnen ook weer actief te worden. Dat weten we omdat er helaas weer meldingen binnenkomen van verkeersslachtoffers, her en der in de provincie Drenthe.

Zonnende mieren..
Een van mijn vaste voorjaarsverschijnselen kan elk moment gaan plaatsvinden: het zonnen van de bosmieren. ’s Winters liggen de koepelnesten van de bosmieren er kaal en het lijkt wel verlaten bij. En dan in februari, op een mooie zonnige dag, komen de werksters massaal tevoorschijn uit de nesten en kruipen ze heel dicht bij elkaar. Het is dan een kluwen en gekrioel aan mieren. Een schitterend fenomeen om te zien.

Een bosmierennest in de sneeuw
Een bosmierennest nog in de sneeuw

De vermoedelijk reden van dit verschijnsel is dat de bosmieren als cluster de warmte optimaal kunnen opvangen en deze mee terug nemen, het nest in. De temperatuur in het nest kan zo in het voorjaar snel oplopen, de koningin kan aan het werk en de opbouw van het nest kan beginnen.
Voor elk verschijnsel is een reden en alles draait om het voortbestaan van de soort. Maar ik geef er graag een menselijke draai aan. Het is toch heerlijk, na een lange winter onder de grond geleefd te hebben, massaal naar buiten te gaan en te genieten van een zonovergoten dag in februari?

Boswachter Pauline Arends

mierweblog
De zonnende bosmieren!

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog