www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Wie overleeft het Hart van Drenthe?

25 mei 2015 Boswachter Aaldrik Pot in Drenthe

HART VAN DRENTHE – In het tv-programma ‘Wie overleeft Nederland’ duiken vier bekende Nederlanders in teams van twee de Nederlandse wildernis in waar ze drie dagen moeten zien te overleven. Die natuurgebieden liggen soms praktisch om de hoek van de drukke bewoonde wereld en zijn allemaal in duurzaam beheer bij Staatsbosbeheer. De BN-ers krijgen niets mee, behalve wat gereedschap en een basiscursus overleven in de Nederlandse natuur van boswachter Arjan Postma*. Verder zijn ze overgeleverd aan de elementen en aangewezen op de natuur, zichzelf en elkaar. En terwijl ze zich moeten zien te redden is er ook ruimte om elkaar beter te leren kennen. In de tweede aflevering, te zien op woensdagavond 27 mei om 21.30u op RTL4, zijn Heleen van Royen, Niels Gomperts, Javier Guzman en Saar Koningsberger te gast in ‘ons’ Hart van Drenthe. wie-overleeft-nederland-afl2-drenthe

Langzaam druppelden de deelnemers van Wie overleefd Nederland binnen bij het Staatsbosbeheerkantoor in Elp. De weerberichten waren niet zo gunstig, wind en regen zouden de vier bekende Nederlanders parten gaan spelen tijdens de opnames in het Hart van Drenthe. Heleen van Royen verklapte: “Vanmorgen heb ik nog even op Google gezocht op giftige paddenstoelen.” Niet onverstandig, want het was volop paddenstoelentijd. “Maar,” gaf ze toe, “ik heb er te weinig verstand van om op die geringe kennis te kunnen vertrouwen.” De paddenstoelen had ik dus voor een groot deel al geplukt voor ze. Niels Gomperts, bekend van Penoza, liet duidelijk merken er zin in te hebben. Hij zag er een beetje uit als Indiana Jones, met zijn Australische hoed op. Javier Guzman leek niet helemaal in zijn hum en moest duidelijk nog in de stemming komen. Maar Saar Koningsberger was erg nieuwsgierig wat ze allemaal zou tegenkomen op haar tocht door bossen en langs vennen. wie overleefdPluk ze
Uitvalsbasis voor de tocht was natuurkampeerterrein De Dennen. Dat was dan ook de enige herkenbare plek voor de deelnemers. Van daaruit trok het viertal in koppels het gebied in. Met GPS waren twee locaties gekozen waar overnacht moest worden en onderweg werd gezocht naar eetbare zaken. Natuurlijk had ik wat voorwerk gedaan en kon Arjen in de Tweelingen, een groot vennengebied met heide en grazende Galloway-koeien, een soort workshop geven over eetbare paddenstoelen. Ze kregen o.a. parasolzwammen, heksenboleten, kastanjeboleten, eekhoorntjesbrood, cantharellen en rodekoolzwammen voorgezet. Hierna konden ze weer zelf op pad om vooral paddenstoelen te zoeken. Wat ze aan het eind van de middag hadden gevonden, heb ik op de bivakplek getoetst op eetbaarheid. En dat was nodig ook. De verzamelde krulzomen konden zo weer terug het bos in. Die zien eruit als een smakelijke gevulde koek, maar zijn toch echt giftig.

Rottend kadaver
Tot mijn verbazing trof ik Javier en Saar op een totaal andere bivakplek dan we van tevoren hadden afgesproken. Iets te dicht bij een doorgaande bosweg voor mijn gevoel. Maar dat mocht de pret niet drukken. Uiteindelijk viel het weer erg mee en hebben de bn’ers het nog zo slecht niet gehad. Beide koppels hebben heel aardig geslapen in hun hutjes en Xavier zat de tweede dag duidelijk beter in zijn vel. De hut van Heleen en Niels stond aan de rand van het heideveld in een bosrand. Voor de hut brandde een gezellig vuurtje wat het overleven een stuk aangenamer maakte denk ik. Vreemd dat laatstgenoemd koppel niets heeft vernomen van een kadaver van een Galloway die op ongeveer 100 meter van het hutje lag te verrotten, terwijl de wind hun kant op stond. “We dachten dat “normale” natuur zo rook,” verklaarde het koppel. Over muggen heb ik ze ook niet gehoord. Ze mogen van geluk spreken want normaal gesproken word je daar lek geprikt ’s avonds door van alles wat kan steken. Zelf woon ik ook midden in het Hart van Drenthe en de muggenoverlast is per jaar verschillend. Het jaar 2014 was overigens een zeer mild muggenjaar.

BN’ers
Eigenlijk zijn BN’ers vaak aardige mensen die ermee moeten leren leven met dat ze altijd in de schijnwerpers staan. Daarom had ik de indruk dat ze echt konden genieten van de rust en de stilte in dit uitgestrekte natuurgebied; het Hart van Drenthe. Een gebied dat zich de komende jaren moet gaan ontwikkelen tot een natuurgebied waar natuurlijke processen een belangrijk stempel gaat drukken op het karakter van het gebied. Een soort van Nieuwe wildernis. Waar niet alleen BN’ers, maar iedere Nederlander het gevoel kan krijgen alleen met de natuur te zijn. Daar krijgen steeds meer Nederlanders soms behoefte aan.

Doe het zelf eens!
Voor mensen die ook behoefte hebben om de stilte in het Hart van Drenthe te ervaren, kunnen op 28 juni met mij en een ervaren survivalgids van Extra Survival op pad om de basisbeginselen van overleven in wildernisnatuur te beleven. Er kunnen een beperkt aantal mensen mee. Geef je op via de site van Staatsbosbeheer: http://www.staatsbosbeheer.nl/activiteiten/hart-van-drenthe/workshop-survival-in-het-hart-van-drenthe.  Aanvullende informatie via info@extrasurvival.nl

Boswachter Evert Thomas

* Arjen Postma is freelance boswachter en tv-presentator. Hij werkt niet bij Staatsbosbeheer.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog