www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Slakkenseks

1 september 2015 Boswachter Pauline Arends in Drenthe
Parend slakken. Het ziet er niet heel appetijtelijk uit, maar fascinerend is het wel.
Parend slakken. Het ziet er niet heel appetijtelijk uit, maar fascinerend is het wel.

In slakken heb ik mij eigenlijk nog nooit verdiept. Ik zie ze wel in alle vormen en maten tijdens mijn veldwerkzaamheden, maar besteed er geen aandacht aan. Wel verwijder ik ze steevast uit de moestuin. In de boekenkast staat een slakkentabel en een slakkenboek, met als doel mij eens serieus met slakken bezig te houden. Tot nu toe is het er nog niet van gekomen.

Maar daar kwam deze week verandering in…
Ik had het nog nooit gezien, slakkenseks, tot gisterenavond. En ik hoefde er niet eens voor het veld in. De naaktslakken waarbij ik het tafereel kon aanschouwen, deden het in de bijkeuken, hangend aan de muur.Een naaktslak is hermafrodiet en heeft zowel mannelijke als vrouwelijk geslachtsorganen. Ze kunnen zichzelf bevruchten, maar ze doen het ook graag met een ander. Eigenlijk kwam ik net te laat in de bijkeuken, de ontmoeting en keuze om met elkaar te seksen was al gebeurd. Gemiste kans dus.

Slijmdraad
Ik zag twee naaktslakken aan een eigen gesponnen slijmdraad hangen, ze kronkelden als een kurkentrekker om elkaar heen. Op internet las ik dat dit de liksessie is (ik zou het voorspel willen noemen). Met het likken wordt extra slijm aangemaakt, waarmee ze een lange draad kunnen maken. Het leek mij trouwens wel een hele dunne fragiele draad waar twee stevige naaktslakken aan bungelen.

Op deze foto zijn de mannelijke geslachtsdelen goed te zien.
Op deze foto zijn de mannelijke geslachtsdelen goed te zien.

De draad knapte niet en werd na de daad door de slakken weer keurig opgeslokt. Er kwamen, al kronkelend om elkaar heen, bleke, witte aanhangsels uit de slakken. Het leken eerst lange stelen, maar deze groeiden aan het einde uit en versmolten met elkaar. Het leek één orgaan te worden wat allerlei vormen aannam. Ik zag er zelfs een bloemkool in.

Het zijn de mannelijke geslachtsdelen, de penissen. De slakken wisselen zo een zaadpakketje met elkaar uit, die stoppen ze vervolgens in de geslachtsopening, dezelfde plek waar ook de penis uitrolt. Via deze opening is het vrouwelijke geslachtsorgaan bereikbaar. Beide partners kunnen na het paren eitjes leggen.

Na het ritueel vervolgden beide slakken hun weg via de muur, in tegengestelde richting. Was ik tien minuten later gekomen, had ik dit wonderbaarlijke tafereel gemist en waarschijnlijk met een nonchalant gebaar de slakken het huis uit gegooid. Ik keek nu heel anders naar deze slakken; elegante balletdansers die seks beleven tijdens een ritmische dans.

Ik denk dat het slakkenboek nu wel wat vaker uit de kast komt.

Boswachter Pauline Arends

reageren

geef een reactie

  • Leopard slugs mating, video | Dear Kitty. Some blog
    1 september 2015 om 20:49

    […] Slugs mating in Drenthe: here. […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog