www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

In de ban van de muis..

5 februari 2016 Boswachter Pauline Arends in Drenthe

HOOGHALEN – Ik heb katten, drie stuks. Met brokjes en vlees van het beste merk, probeer ik ze altijd te verleiden geen voedsel uit de natuur te nuttigen. Dat lukt niet zo goed, het jachtinstinct is groot en regelmatig nemen ze dan ook hun gevangen buit mee naar huis. Meestal zijn het muizen die ten prooi vallen aan mijn katten en op een wrede manier aan hun einde komen. We wonen in een voormalige boswachterswoning, omgeven door landerijen, bos en singels.

Muizenkenner
Na een paar keer op stap te zijn geweest met muizenkenner Guido Lek, is mijn belangstelling voor muizen gegroeid. Het zijn fascinerende dieren! Guido is al een aantal jaren bezig met onderzoek naar de Grote bosmuis in Drenthe. Ze zijn voor het eerst in 2012 in onze provincie aangetroffen (in Bargerveen, Schoonebeek en Exloo). Tot de jaren tachtig waren slechts drie leefgebieden van de Grote bosmuis in het zuidelijkste deel van Limburg bekend. Geleidelijk aan nemen de waarnemingen van Grote bosmuis in Nederland toe. De soort komt inmiddels voor in het oosten van alle provincies grenzend aan Duitsland.

een nestje van een Dwergmuis
een nestje van een Dwergmuis

Dwergmuis in de Holmers
Guido is ook op zoek geweest naar de Grote bosmuis in het Hart van Drenthe. Een keertje ben ik met hem mee geweest. Een rij aan inloopvallen waren geplaatst in natuurgebied De Holmers. Doel van de avond was te kijken of de Waterspitsmuis zich hier zou ophouden.
Ik zie me nog in het pikkedonker, in de stromende regen met Guido de lifetraps controleren. Het was afzien, maar door het enthousiasme van Guido, zijn enorme kennis en twinkelende ogen merkte ik niets van de ontberingen. En ik zag die avond mijn eerste Dwergmuis! Elke Bosmuis werd goed geïnspecteerd, zou het een Grote bosmuis zijn? De opwinding van Guido bij het zien van een gewone bosmuis met grote oren, maakte zich ook meester van mij. Grote teleurstelling toen het toch geen Grote bosmuis bleek te zijn.

Kat en muis
Na het spel van de kat met de muis, wordt de laatste meestal door de kat achteloos achtergelaten en ergens door mij in of buiten het huis gevonden. Ik probeer ze op naam te brengen, geef de soort door via www.waarneming.nl en de lijkjes gaan terug naar de cyclus van de natuur: de composthoop.
Vorig jaar ging mijn kat trots met een wel behoorlijk forse Bosmuis op de bank zitten. Na zorgvuldige determinatie van het dode dier bleek het zowaar een Grote bosmuis te zijn. En dat zo dicht bij huis, wat een mazzel! Volgens Guido is dit de meest westelijke waarneming in Drenthe. Helemaal te gek natuurlijk, een eigen waarneming van Grote bosmuis.

een joekel van een Grote bosmuis!
een joekel van een Grote bosmuis!

Een joekel
Afgelopen week kwam m’n kat Felicia met de tweede Grote bosmuis aanzetten. Na een schreeuw van mij liet ze de muis verschrikt los. Het was een joekel, net een kleine rat. En dit exemplaar leefde nog, en leek zelfs vrijwel ongeschonden. Ik besloot de Grote bosmuis in het aquarium (zonder water) de nacht te laten bijkomen. Een mooie kans om poepjes te verzamelen, voedselkeuze en gedrag te bestuderen.

Op z'n gemak in het aquarium
Op z’n gemak in het aquarium

Zingende Grote bosmuizen
Guido, die ik over de vangst informeerde, vertelde mij dat grote bosmuizen ultrasone geluidjes maken die alleen op de batdetector te horen zijn, en dat ze angstig kunnen gillen. Grote bosmuizen zijn het actiefst zo rond 2.00 uur las ik op internet. Dit wilde ik natuurlijk niet missen. Een nachtje overslaan moet kunnen. De muis ging mee naar de slaapkamer met de batdetector aan en de opnameapparatuur klaar voor het grijpen.

Dol op hazelnoten
Niet altijd gaat het zoals in de planning. ‘Mijn’ Grote bosmuis was uitermate relaxed, heel druk met het ordenen van het hooi en niet van plan om ook maar een kik te geven. Nou ja, of ik heb het niet meegekregen. Uiteindelijk ben ik in slaap gevallen. En de batterij van de batdetector was al snel leeg, geen reserve in huis.

echt een prachtige Grote bosmuis
echt een prachtige Grote bosmuis

Wat kan ik, tot slot, zeggen over mijn avontuur met een dode en levende Grote bosmuis? Het tweede exemplaar was een joekel, een gewone Bosmuis paste er drie keer in. Ze hebben hele grote oren, de gele band is onmiskenbaar en het zijn springers (twee keer ontsnapt uit het aquarium). Mijn levende Grote bosmuis was gek op hazelnoten. Geen belangstelling voor wortel, goyibessen, rozijnen, pindakaas, kaas en meelwormen.

En ja, die grote kraalogen.. zeer vertederend, er eenmaal in gekeken ben je voor altijd verliefd.

Boswachter Pauline Arends

reageren

geef een reactie

  • Wim
    6 februari 2016 om 17:55

    Lijkt een beetje op een zwarte rat.

  • Harvest mice video | Dear Kitty. Some blog
    5 februari 2016 om 17:53

    […] Mice in Drenthe province: here. […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog