www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Het Dwingelderveld uit de oude boswachterdoos..

22 april 2016 Albert Broekman in Drenthe

LHEE – Op 22 augustus 1991 werd het Dwingelderveld officieel ingesteld als Nationaal Park. Hiermee is het één van de oudste nationale parken in Nederland. Zelf begon ik in 1977 als 17-jarige leerling bij Staatsbosbeheer in de boswachterij Dwingeloo en besefte amper dat er aangrenzend in het zuiden een prachtig heidegebied lag. Ik kende wel de kleinere heidevelden in de boswachterij, en de vennen en veentjes die al tijdens de aanplant van het bos de status van natuurreservaat kregen, zoals het Lheebroekerzand en Schurenberg.

Ik weet nog goed dat er een keer een fotograaf langskwam om een foto te maken van bosarbeiders aan het werk. Ook van mij dus. Die foto verscheen in het boekje “Stuurgroep voorbereiding instelling Nationaal park Dwingelderveld”.

Albert Henckel Dwingelderveld 1981
Albert Henckel aan het werk in de boswachterij Dwingeloo, 1981

In 1988 werd ik boswachter en kreeg steeds meer mee van de bestuurlijke voorbereidingen om het gebied aan te wijzen als nationaal park. Na een voorbereiding van vijf jaar kreeg het Dwingelderveld op 22 augustus 1991 de officiële status. Het gebied heeft nu een oppervlakte van 3.692 ha., waarvan Staatsbosbeheer ongeveer 2.100 ha in beheer heeft.

25 jaar hard werken
Tegenwoordig zijn er in Nederland 20 nationale parken. Ze kennen vier doelstellingen waaraan wordt gewerkt: behoud en ontwikkeling van natuurwaarden, natuurgerichte recreatie, voorlichting en educatie en onderzoek en monitoring.
In 25 jaar is er binnen het Dwingelderveld hard gewerkt aan deze doelen en ook veel bereikt. Het gebied is veranderd. Waar mogelijk is er gewerkt aan het verbeteren van de natuurwaarden. Water speelt hierin een belangrijke rol. Sloten zijn gedempt en dat is in het Dwingelderveld duidelijk te zien.

vlonder familiepad Noordenveld
Vlonder in het familiepad over het Noordenveld.

Grote successen zijn de herinrichtingsprojecten van de Holtveenslenk en Koelevaartsveen en de herinrichting van het Noordenveld, een 200 ha. groot landbouwgebied midden in het Dwingelderveld dat is omgevormd naar natte heide. Het dempen van een diepe sloot dwars door het gebied was een langgekoesterde wens die werkelijkheid werd in 2014. Het Dwingelderveld is natter geworden en heeft tevens een waterbergingsfunctie bij grote neerslaghoeveelheden. Vanaf het familiepad over het Noordenveld kun je dat mooi zien.

Ook het realiseren van de natuurbrug over de snelweg A28 tussen het Terhorsterzand en Dwingelderveld is voor mij één van de hoogtepunten. Op camera’s zie ik dat het werkt. Dieren maken veelvuldig gebruik van deze veilige verbinding.

Beleving

Bezoekerscentrum Dwingelderveld
Bezoekerscentrum Dwingelderveld

Een bezoek aan het Dwingelderveld wordt vaak begonnen bij Natuurpoort Spier van Staatsbosbeheer of bij het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten bij Ruinen. Je kunt op vele manieren genieten van wat het Dwingelderveld te bieden heeft. Het is een belangrijk natuurgebied met internationaal belangrijke natuurwaarden, zoals het grootste natte heidegebied van West-Europa. En het is in alle seizoenen mooi voor de recreant!

Dwingelderveld
Dwingelderveld eind augustus als de heide bloeit.

Feestje!
Op zondag 24 april trappen we het 25-jarig jubileum af met een feestje bij het Bezoekerscentrum Dwingelderveld, aan de Benderse 22 te Ruinen. Van 11.00 – 16.00 uur is er van alles te doen op de groenmarkt. Meer informatie over dit feestje en de andere activiteiten in dit jubileumjaar kun je vinden op de site van het Nationaal Park www.nationaalpark-dwingelderveld.nl

Boswachter Albert Henckel

reageren

geef een reactie

 • Jack VanDyk
  22 april 2016 om 22:02

  I have been following all this from Vernon British Columbia since last year, and find it very interesting that so much is being done in my country of birth towards the so called ( niewe natuur.)
  And Albert, keep up the good work with your co-workers

  • blogdrenthe
   22 april 2016 om 22:42

   Thanks for your compliments.

 • Bas van Noord
  22 april 2016 om 18:11

  Albert je kan trots op je zelf wezen met zo een mooi resultaat een mooi levenswerk

  • blogdrenthe
   22 april 2016 om 22:41

   Dank je Bas. Er is in die 25 jaar ook zoveel gebeurd. Dan heb je te weinig woorden in een blog.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog