www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Tussen leven en dood

16 juli 2016 Boswachter Pauline Arends in Drenthe

gewonde das in de doos foto Johanna Hovenkamp

ELP – Woensdagochtend vroeg werden we gebeld door Henk Jan Ottens, medewerker van Sovon, die ’s morgens vroeg op weg was voor een vogelklus. Hij had een das op de weg zien liggen en was gestopt om het dier van de weg te trekken. Tot zijn schrik leefde het dier nog. Dus Pauline er naar toe, in de veronderstelling dat het dier bij aankomst toch wel dood zou zijn. Nee dus, bij benadering opende het mannetjesdier zijn ogen, er zat nog steeds leven in het arme dier.

Zelden overleeft een das een botsing met een auto. Hij lag op een plek waar vaker dassen worden aangereden omdat het een vaste oversteekplaats is. Er kunnen daar geen dassentunnels worden aangelegd omdat het een zogenaamde defensieweg is. De fundering van de weg is een metersdikke laag puinmateriaal, bedoeld om zwaar militair materieel te kunnen dragen in tijden van oorlog. Het is daarom niet mogelijk een buis onder de weg door te persen. Jammer.

Snel handelen, dacht Pauline. Ze heeft de dierenambulance uit Assen gebeld die direct kwam. De twee medewerkers van de dierenambulance, Johanna Hovenkamp en Corinne Sants hebben de das onder hun hoede genomen en zijn eerst naar dierenkliniek de Roldertoren gereden. De das leek in zo slechte conditie, dat de verwachting was dat hij de rit niet eens zou overleven. De dierenarts constateerde echter geen botbreuken en/of ernstige inwendige bloedingen. Na een nacht ter observatie is de das naar de dierenopvangcentrum de Fûgelhelling in Ureterp gebracht.

gezonde das
gezonde das

Vrijdagochtend hebben we de Fûgelhelling gevraagd hoe het met de das ging. Hij kon inmiddels weer enigszins opgerold liggen en het is voorlopig afwachten. Het lijkt boven verwachting toch wat beter te gaan. Ze gaan proberen hem wat lievelingsvoer aan te bieden om hem zo te laten aansterken. Misschien heeft hij nog een barstende koppijn en gaat het nog een paar dagen duren voor hij zin heeft om te eten en drinken. Mocht het zo zijn dat het dier opknapt en fit genoeg is dan wordt hij weer teruggebracht naar de plek in het bos waar hij thuis hoort. Bij zijn familie in een grote dassenburcht in het bos bij Schoonloo. We zullen de lezers van dit blog hierover informeren. Conclusie voor nu is: “De samenwerking tussen Staatsbosbeheer, de dierenambulance Assen en dierenopvang de Fûgelhelling is goed”. En… zo lang er leven is, is er hoop.

 

boswachters Pauline en Evert

reageren

geef een reactie

 • Petra
  2 augustus 2016 om 00:34

  Daar lig je dan ..zeldzaam mooi dier wat rustig over de weg liep en door een klootzak met veel te hoge snelheid van het leven werd beroofd
  Ik heb geprobeerd hem met waarschuwingslichten aan en knipperende lampen te laten stoppen of zijn snelheid in ieder geval te laten minderen Toch reed deze klootzak vol gas door en raakte jou hard…Hij stopte niet eens
  Naast jou knielend liepen de tranen over mijn wangen ..onmacht …woede ..onbegrip
  Ik kon weinig voor je doen rochelend probeerde je nog overeind te komen er liep bloed uit je bekje en uiteindelijk moest je de strijd opgeven
  Ik heb je voorzichtig in de berm neergelegd zodat er niet nog meer auto’s over jouw prachtige lijfje heen scheuren ..alhoewel ik altijd graag mijn bed in wil na een lange avond dienst rijd ik over het bos weggetje nooit harder dan 60
  Juist omdat ik u daar al vaker rond heb zien lopen en vele van uw mede bosbewoners
  Ik zal NOOIT begrijpen waarom sommige mensen niets geven om een dieren leven
  Vaarwel meneer Das het was een grote eer om u te leren kennen ik schaam mij diep dat ik behoor tot een ras waarvan sommige exemplaren geen greintje respect op kunnen brengen voor dieren en uw dood voor hun zo weinig betekent …Dat men niet eens de moeite neemt om te stoppen

  Als je in Drenthe een gewonde of daarna dode das vind Is er niemand die de moeite neemt om je te helpen
  Das en boom hebben op hun site veel tips en regels helaas gelden deze niet in Drenthe Er komt geen dierenambulance om 1 uur snachts De politie doet niets en er komt al helemaal geen boswachter zijn bed uit na kantoor uren
  De Dassenwerkgroep Brabant deze waren bereikbaar dag en nacht hebben mij zo goed mogelijk geholpen ook zij hebben geprobeerd om iemand te pakken te krijgen maar in Drenthe blijft het stil
  Ook heb ik gisternacht meteen melding gemaakt bij das en boom over de exacte locatie van meneer Das zodat hij niet meer als vuil langs de weg hoeft te blijven liggen
  Vannacht reed ik dezelfde route …Tot mijn grote schrik en verbazing ligt meneer Das nog steeds langs de weg op een landweggetje in Drenthe
  Ik vind het respectloos zoals men in Drenthe omgaat met deze beschermde dieren
  Mijn advies aan alle dassen …vertrek uit Drenthe hier is jullie leven alleen op papier van waarde
  In diepe schaamte …Petra

  • Staatsbosbeheer
   8 augustus 2016 om 15:19

   Beste Petra, heb jij deze das zien liggen vlakbij Elp? Wist je dat we ook een Dassenwerkgroep Drenthe hebben, waar Staatsbosbeheer een bijdrage aan levert? Via deze link vind je informatie over het doorgeven van aanrijdingen e.d.: http://www.dassenwerkgroepdrenthe.nl/?page_id=14

 • blogdrenthe
  28 juli 2016 om 09:11

  Tim en Jack, tot onze spijt moet ik meedelen dat de das toch is dood gegaan. Hij weigerde voedsel tot zich te nemen. Het dier heeft zelf aangevoeld dat het geen zin meer had. Misschien een schrale troost, maar 2016 was voor de das in Drenthe wél een goed jaar waarin veel jongen zijn geboren. Dank voor jullie reactie.

 • Jack VanDyk
  16 juli 2016 om 21:51

  What a great story, let’s hope this has a happy ending.
  Nice to see so many caring people involved.
  Thank you all.
  Look forward of hearing more about this.

 • timfotos
  16 juli 2016 om 20:28

  Goede aktie, hopelijk gaat het goed met hem, we zien ze regelmatig en het zijn geweldige dieren !
  Hoop binnenkort op jullie blog te lezen dat hij terug kan naar zijn familie…

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog