www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Noordsche Veld staat bol van de verhalen

2 oktober 2016 Boswachter Albert Broekman in Drenthe
IJzertijd-dag bij het Noordsche Veld

IJzertijd-dag bij het Noordsche Veld

Als je weet waar je naar moet kijken dan kun je het landschap van het Noordsche Veld ‘lezen’ en deels ontdekken hoe de mensen hier al in de prehistorie hebben gewoond. Er liggen namelijk tientallen grafheuvels, een urnenveld, sporen van oude nederzettingen en prehistorische akkers (celtic fields). Dit leren lezen van het landschap is een stap dichterbij gekomen doordat theehuis De Bosrand in Norg nieuwe eigenaars heeft gekregen, namelijk Peter en Marianne van Wijk. Wij, Peter en Marianne van Wijk en Staatsbosbeheer, willen aan de rand van het Noordsche Veld deze verhalen beleefbaar maken.

Wellicht het beeld zoals het er in de ijzertijd heeft uitgezien op het Noordsche Veld
Wellicht het beeld zoals het er in de ijzertijd heeft uitgezien op het Noordsche Veld (bron: www.geschiedenisvanslaardingen.nl)

Het (speel)ERF

De beleving van het gebied willen we o.a. mogelijk maken door het aanleggen van wandelroutes, fiets- en speurtochten, een informatiepunt en –het hart van het plan- speelnatuur. Dit willen we niet doen vanuit de huidige locatie van De Bosrand maar vanuit een nieuw onderkomen bij de parkeerplaats naast Donderboerkamp. Op deze manier zitten we samen dichterbij het gebied en de samenwerkingspartners Boerderij Prins en de PeerGroup op de Donderboerkamp. Nu hoor ik je denken ‘samen?’, ja! We zijn samen met de Van Wijk’s de mogelijkheden aan het bekijken of het beheerkantoor van Staatsbosbeheer Kop van Drenthe, nu nog gevestigd in Langelo, zich ook op deze nieuwe locatie kan hervestigen. Op deze nieuwe locatie wordt o.a. een zogenaamde speelERF gerealiseerd waarbij kinderen op een leuke en speelse manier leren over het (natuur)gebied. Het ERF is ook een fijne plek om te zijn. Mensen kunnen er elkaar ontmoeten en op een ERF is de natuur al dichtbij! Wil je meer te weten komen over deze plannen, kijk dan op:

http://ditisnorg.nl/peter-en-marianne-van-wijk-nieuwe-eigenaars-de-bosrand-in-norg-samenwerking-ondernemers-en-staatsbosbeheer-aan-het-noordsche-veld/

Kleur je herfstvakantie!

Voordat bovenstaande plannen kunnen worden gerealiseerd wordt er eerst in het klein begonnen vanuit de huidige locatie van De Bosrand aan de Donderseweg. Na een kleine verbouwing te hebben verricht aan De Bosrand vindt er in de openingsweek van Peter en Marianne, in samenwerking met Staatsbosbeheer en het IVN uit Norg het thema ‘Kleur je herfstvakantie!’ plaats. Deze hele week is er een actief programma in en rondom De Bosrand. Leuk voor het hele gezin. Als het definitieve programma klaar is kun je er alles over lezen in een volgend blog.

Tijdens de 'Kleur je herfstvakantie' kun je bijvoorbeeld je eigen(herfst)egel maken.
Tijdens de ‘Kleur je herfstvakantie!’ kun je bijvoorbeeld je eigen (herfst)egel maken.

Boswachter Albert Broekman

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog