www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Bomen wijken voor verkeersveiligheid

2 november 2016 Boswachter Hans Kruk in Drenthe

LHEE – Woensdag 2 november is begonnen met het opzagen en verwijderen van risicobomen langs de N855 van Spier naar Lhee. De meeste bomen die worden aangepakt, staan op grond van Staatsbosbeheer. Om de verkeersveiligheid op de N855 te waarborgen, is het noodzakelijk dat een aantal fijnsparren en douglassparren wordt gekapt of opgezaagd. Deze onderhoudsactie is een gezamenlijke operatie van de Provincie Drenthe en Staatsbosbeheer. Aannemer Hooijer doet de uitvoering. 

Veel bomen in dit deel van het Nationaal Park Dwingelderveld zijn al kort na de vorige eeuwwisseling geplant, dus ze zijn nu ruim honderd jaar oud. Mooie majestueuze hoge woudreuzen, met zeer zware zijtakken, waarvan er zo nu en dan een afbreekt. En daar is het vooral om te doen: de veiligheid van de weggebruikers. Aangezien ‘boomveiligheid’ in al onze gebieden steeds belangrijker wordt, besteden wij hier veel aandacht aan.

Boemen worden omgezaagd voor de verkeersveiligheid
Bomen wijken voor de verkeersveiligheid

De Spieregerweg tussen de A28 en Dwingeloo wordt door de week het meest gebruikt door forensen, in het weekend is deze provinciale verkeersader het domein van de dagjesmensen. Door deze ingreep wordt onder andere het wegbeeld breder, zodat automobilisten vooral in de bochten beter zicht hebben. Enkele Amerikaanse eiken op het kruispunt van de Lheebroekerzandweg met de Spieregerweg worden ook omgezaagd. Met het zelfde doel: het verbreden van het wegbeeld voor een goed overzicht over het kruispunt. De werkzaamheden worden deze week nog afgerond.

Hans Kruk, boswachter Zuidwest Drenthe

reageren

geef een reactie

 • Jack VanDyk
  5 november 2016 om 06:27

  Yes of course this has to be done given the situation.
  I am sure you feel bad as well of having to cut these big trees down.
  It is too bad there was not more foresight in road construction, years back.
  I am familiar with some of the parks in your province, as I still have family in Drenthe and Gelderland.
  I hope someday to visit again, my last visit was 2010.
  Thanks for keeping me updated, it always makes me feel good reading about nature in Holland.

 • Hans Kruk
  3 november 2016 om 13:12

  Luckily only a small proportion of these majestic trees were cut down in favor of road safety. Many residents and thousands of visitors make daily use of the N855. Despite our great concern for nature and the forests, safety always comes first.

 • Jack VanDyk
  2 november 2016 om 20:18

  What a shame to see these big trees being cut down.
  There never should have been a road put through this forested section, what is now a National Park., in the first place.
  Yet it looks like we are continuing building new roads and separating natural areas, at a great cost of loss to wildlife.
  And all of this is called progress.
  Are we ever going to learn?

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog