www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Creatief met kettingzaag

11 mei 2017 Boswachter Albert Broekman in Drenthe
Carvingcup 2017

Ontspanning door honderd procent proces focus op het zagen

Tot afgelopen zaterdagochtend had ik nog geen idee van wat ik moest gaan zagen tijdens de carvingcup. Mijn vrouw opperde: “Anders ga je iets zagen met vlinders.” En vanaf dat moment zag ik het beeld vrij snel voor me, ik ga vlinders zagen die aan elkaar vast zitten. Een hele opluchting want ik had nog maar een klein uurtje tot aan de houtloting. Ik ben vervolgens wat afbeeldingen van vlinders en bloemen bij elkaar gaan zoeken op internet en heb de laatste spullen bij elkaar gepakt, ik was uiteindelijk precies op tijd aanwezig voor de houtloting.

Houtloting

Toen ik de speelweide naast het Boomkroonpad op liep was ik aangenaam verrast door de boomstammen die er klaar stonden. De boomstammen waren namelijk nagenoeg gelijk aan elkaar qua vorm en dikte. Het waren allemaal mooie rechte Douglas stammen. Ik zag gelijk het beeld voor me van hoe ik mijn bedachte beeld eruit zou kunnen zagen. Als er hele verschillende boomstammen zouden staan is het maar de vraag welke stam voor jou wordt en of je het bedachte beeld eruit kunt zagen.

Douglasstam aan het begin van de carvingcup
De Douglasstam aan het begin van de zaterdag voordat ik aan de vlinders begon te zagen.

Ontspanning

Het klinkt misschien gek maar in de twee dagen van noeste arbeid kom ik helemaal tot rust. Tijdens het zagen kan ik me heel goed afsluiten van m’n omgeving en me goed focussen op het zagen. Mensen vragen vaak: “Hoe krijg je het voor elkaar om met een kettingzaag deze beelden uit boomstammen te zagen.” Ik geef vaak als antwoord dat het niet zo moeilijk is en dat je alleen maar de stukken hoeft weg te zagen die je niet nodig hebt. Maar even zonder gekheid, als jonge jongen was ik altijd al creatief en veel aan het tekenen. Daarnaast is het handig dat je een goed ruimtelijk inzicht hebt en weet hoe een kettingzaag werk en wat je er allemaal mee kunt.

Carvingcup 2017
Ontspanning door honderd procent proces focus op het zagen

Speedcarving

Tijdens de speedcarving is het de bedoeling dat je binnen 30 minuten tijd een beeld uit een boomstam zaagt. Ik heb hier zowel op de zaterdag als de zondag aan deel genomen. Op de zaterdag heb ik een vlinder gezaagd en op de zondag een uil. Helaas niet in de finale beland maar ik was wel erg tevreden met de gezaagde beelden die tegen een leuke prijs werden verloot. De opbrengst van de verloting komt ten goede aan de organisatie van de Boomkroonpad carvingcup 2018.

Speedcarving tijdens carvingcup
Speedcarving tijdens de Boomkroonpad carvingcup

Prijsuitreiking

Het was zover, zondagmiddag 16:00 uur, de prijsuitreiking van de Boomkroonpad carvingcup 2017. Er werd begonnen met de uitreiking van de Publieksprijs. Bij het horen van de nummers drie en twee had ik niet verwacht dat ik als nummer één naar voren werd geroepen, ik was dan ook aangenaam verrast! In het algemeen klassement ben ik net naast het podium beland op de vierde plaats, van de 25 deelnemers.

Prijsuitreiking carvingcup
Prijsuitreiking Publieksprijs Boomkroonpad Carvingcup 2017

Volgend jaar ga ik zeker weer mee doen aan de Boomkroonpad carvingcup, moet toch wel m’n titel verdedigen!

Boswachter Albert Broekman

reageren

geef een reactie

 • Jaap P. Gehem
  22 mei 2017 om 15:41

  Dag Albert,
  Hartstikke gefeliciteerd met je eerste plaats bij wooncarving.
  Geweldig gedaan…
  Groet,
  Jaap Gehem

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog