www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Bestrijden van berenklauw (Invasieve Exoot) binnen De Onlanden

22 juni 2017 Boswachter Albert Broekman in Drenthe
Reuzen berenklauw in De Onlanden (Invasieve Exoot)

Reuzen berenklauw in De Onlanden (Invasieve Exoot)

Wat is een exoot? In dit blog is het een plant, maar het kan ook een dier of ander organisme zijn dat van nature niet in Nederland voorkomt. Als de exoot ook nog eens schadelijk is voor de natuur in Nederland dan noemen we het een ‘Invasieve Exoot’.
Binnen natuurterrein De Onlanden komen helaas ook invasieve exoten voor. In dit gebied komen ze o.a. voor als grote waternavel (waterplant) of berenklauw. Beide soorten voelen zich hier prima thuis en kunnen zich snel vermeerderen waardoor ze erg dominant kunnen worden binnen het gebied. Om dit tegen te gaan bij bijvoorbeeld de berenklauw, zijn we in samenwerking met de gemeente Noordenveld en het Waterschap Noorderzijlvest al enige tijd bezig deze plant te bestrijden. En zo ook in de 'Week van de Invasieve Exoten'.

De berenklauw

Ik vind de berenklauw best een mooie plant om te zien, met z’n schermen vol met witte bloemetjes die bloeien van juni tot augustus. Het is ook een imposante plant die tot meer dan 2 meter hoog (soms wel 4 meter) kan worden. De berenklauw is afkomstig uit de Kaukasus en is ooit als sier-/tuinplant naar West-Europa gekomen. De bladeren van de plant zijn klauwvormig, waaraan hij z’n naam vast te danken heeft. Maar raak de bladeren niet aan want dit kan, vooral op zonnige dagen, leiden tot ernstige brandwonden. Onder invloed van licht kan het blaren en ontstekingen veroorzaken.

Bloeiende berenklauw in De Onlanden
Bloeiende berenklauw in De Onlanden, met zijn grote schermen vol met kleine witte bloemetjes

Bestrijden van de berenklauw

We bestrijden de berenklauw o.a. in De Onlanden vanwege de giftigheid van de plant èn omdat het een invasieve exoot is die hier dus niet thuis hoort en daarbij de plek inneemt van soorten die we hier wèl graag zien. Bij de bestrijding proberen we vooral zaadvorming van de plant te voorkomen. De plant wordt met een Finse sikkel, met een lang handvat, zo laag mogelijk bij de grond afgehakt. Best intensief werk dus, waarbij sommige plekken ook nog eens alleen over het water bereikbaar zijn. De mannen van de firma Dolmans uit Beilen zijn dus ‘blij’ dat de meeste berenklauw vooral op kades langs oevers en in wegbermen staan.

Om hakken van berenklauw met de Finse sikkel
Verwijderen van berenklauw met de Finse sikkel

Wil je ook nog meer weten over de ‘Week van de Invasieve Exoten’, klik dan hier.

Kanovaren door De Onlanden

Gelukkig is er ook een hoop moois te zien en te beleven binnen De Onlanden. Wat dacht je van een kano-expeditie door dit prachtige moerasgebied onder de rook van de stad Groningen. Klik hier voor meer informatie over deze activiteit en wie weet tot binnenkort in De Onlanden!

Boswachter Albert Broekman

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog