www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Kom de ijzertijd beleven tijdens de ‘IJzertijd-dag’

23 juli 2017 Boswachter Albert Broekman in Drenthe
IJzertijd-dag

Houten schijven zagen en ze vervolgens schilderen.

Op vrijdag 28 juli organiseert Staatsbosbeheer in samenwerking met theehuis De Bosrand een ‘IJzertijd-dag’ voor kids. Tijdens deze dag in de schoolvakantie zijn er tal van leuke activiteiten te beleven bij De Bosrand. Je kunt deze dag bijvoorbeeld houten schijven zagen en beschilderen, stenen kleuren, nestkastjes timmeren (tegen een kleine vergoeding), een houtkooltekening maken of bijlsteel hangen bij de boswachter. Naast deze activiteiten kun je ook alles te weten komen over de ijzertijd en het spannende natuurgebied het Noordsche Veld en de natuurgebieden eromheen.

De IJzertijd en het Noordsche Veld

De ijzertijd deed zijn intrede zo rond 800 voor Christus tot vlak voor onze huidige jaartelling. In deze periode stapten de mensen over op het grootschalig gebruik van ijzer bij het maken van bijvoorbeeld gereedschap en wapens, hieraan heeft deze periode ook zijn naam te danken. In deze periode zijn ook de zogenaamde Celtic Fields aangelegd, een akkerbouwsysteem dat tot in de Romeinse tijd is gebruikt. Celtic Fields zijn kleine ‘vierkante’ akkertjes, omgeven door lage aarden walletjes. Als de bodem van deze akkers na verloop van tijd uitgeput raakten, werden er nieuwe bijgemaakt. Hierdoor ontstond er in verloop van tijd een ‘schaakbordpatroon’ in het landschap. Dit schaakbordpatroon van akkertjes is o.a. nog goed te zien binnen het Noordsche Veld. Daarnaast liggen er ook nog veel grafheuvels binnen het Noordsche Veld. Grafheuvels zijn o.a. ontstaan in de ijzertijd, doordat in die periode de doden in een kuil of op de grond werden gelegd waar vervolgens zand of plaggen overheen werden gelegd.

Voorjaar
Het Noordsche Veld vanuit de lucht bekeken met haar grafheuvels en Celtic Fields

Waar gaan we de IJzertijd-dag organiseren?

We staan tijdens de ‘IJzertijd-dag’ op een grasveld naast De Bosrand, aan de Donderseweg 7 in Norg. Tussen 10:30 en 15:30 uur ben je daar van harte welkom. De activiteit is bedoeld voor kinderen, maar volwassenen zijn uiteraard ook van harte welkom. Er zijn geen kosten aan verbonden en opgave voor deze activiteit is niet nodig.
Mocht je nog meer informatie willen hebben dan kun je een mail sturen of bellen naar: a.broekman@staatsbosbeheer.nl, tel: 06-51312540.

IJzertijd-dag
Bijlsteelhangen bij de boswachter. Hoe lang kun jij blijven hangen?

Wie weet tot vrijdag!

Boswachter Albert Broekman

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog