www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Adders helemaal binnenstebuiten in BinnensteBuiten

12 april 2018 Boswachter Albert Henckel in Drenthe
Adder in het Dwingelderveld

adder

Adders vervellen meerdere keren per jaar. De slang stroopt de huid van zijn snuit tot de punt van zijn staart. De huid die je vindt zit dan binnenstebuiten. BinnensteBuiten is ook een televisieprogramma over huis, interieur, eten, tuin en natuur. Op 23 maart kwamen ze opnames maken in het Dwingelderveld, op zoek naar adders.

Slangen zijn bij mensen niet de meest geliefde dieren. Ik denk dan wel eens, onbekend maakt onbemind. Het zijn bijzondere dieren en er valt veel over te vertellen. Hoe ze hun leefgebied gebruiken, waar ze overwinteren en waar ze ’s zomers te vinden zijn. Wat en hoeveel ze eten en hoe ze paren en jongen baren. Adders zijn slangen die veel voorkomen op het Dwingelderveld.

Echte liefde tussen adders op het Dwingelderveld
Echte liefde tussen adders op het Dwingelderveld

Adders zijn koudbloedige dieren. Ze kunnen zelf geen eigen lichaamswarmte produceren, maar moeten daarvoor warmere of koelere plaatsen opzoeken. Omdat hun huid niet meegroeit, vervellen adders meerdere keren per jaar. Als ze gaan vervellen, kun je dat al aan de ogen zien: deze worden troebel. Je noemt dat ook wel melkogen, omdat er vocht tussen de oog en lens komt. De huid knapt als eerste bij de snuit. Dan stroopt de adder de oude huid in zijn geheel aan planten af. Zo vind je complete huiden, van de neus tot de punt van de staart. Met zelfs de ooglenzen er in. Door het opstropen zit de huid binnenstebuiten, zoals je een strakke trui uit zou trekken.

Een afgeworpen addervel in het veld
Een afgeworpen addervel in het veld

Giftige adders

En zijn ze gevaarlijk? Dat valt wel mee: de giftigheid van een adderbeet wordt vaak overschat. Je moet natuurlijk wel oppassen, want een adderbeet kan vervelend zijn. Pak ze nooit beet, want dan kunnen ze zich verdedigen door te bijten. Blijf altijd op afstand en toon respect. Adders zijn wettelijk beschermd, laat ze dan ook met rust.

Opnames BinnensteBuiten

Een aantal weken geleden werd ik gebeld door het televisieprogramma BinnensteBuiten. Ze wilden opnames maken in het Dwingelderveld. De speciale aandacht ging uit naar één van de bijzondere dieren uit ‘mijn’ gebied, de adder. Men had mijn naam doorgegeven als adderspecialist. Maar ik noem me zelf eerder liefhebber dan specialist. BinnensteBuiten is een televisieprogramma met onderwerpen over huis, interieur, eten, tuin en natuur. Het deel over natuur wordt gepresenteerd door collega boswachter Marieke Schatteleijn.

Hoe wordt zo’n programma nu gemaakt? Op de maandag werd het gebied verkend, mogelijke onderwerpen en locaties besproken en een script geschreven. Tijdens het bezoek aan het Dwingelderveld was het koud en met moeite konden we één adder spotten. Maar de voorspelling voor vrijdag, de opnamedag, was goed. Iets warmer en periodes met zon: goed adderweer dus.

Te koud

Toen vrijdag de opnameploeg en Marieke Schatteleijn kwamen was het weer zelfs minder. Koud, grauw en aardig wat wind. Niet echt adderweer, helaas. Hoe we ook zochten, geen adder. Daar sta je dan als ‘specialist’, maar natuur kun je niet dwingen. Genoeg andere leuke dieren van het Dwingelderveld waren er gelukkig wel. Kraanvogels, dodaars, kuifeenden en natuurlijk schapen met lammetjes. Maar het onderwerp was toch echt adder.

Opnames voor BinnensteBuiten
Opnames voor BinnensteBuiten

Uitzending 17 april

De dag na de opnames kwam ik ze tijdens mijn ronde door het veld natuurlijk tegen: zal je altijd zien… Toen heb ik wat foto’s en een filmpje naar de redactie gestuurd. Die monteren ze er met voice-over bij in. Ik ben erg benieuwd wat ze er van gemaakt hebben. We zullen het zien op dinsdag 17 april, om 18.50 uur op NPO2.

Adder met kenmerkende rode ogen (die gewoon meevervellen)
Adder met kenmerkende rode ogen (de lens vervelt mee)

 

reageren

geef een reactie

  • Han Messie
    7 maart 2019 om 15:16

    In Friesland heb ik ooit een adder in het wild gezien. Het dier siste hevig en kroop, vlak voor onze voeten, snel weg. Wij waren wel zo koel om stil te blijven staan. Dat zilverkeurige dier met de zwarte tekening staat mij nu na zestig jaren nog scherp voor de geest (Gebeitelde jeugdherinneringen)
    De beet van een adder maakt een volwassen mens maakt gewoonlijk behoorlijk ziek, maar is nog niet dodelijk.
    Voor jonge kinderen en overgevoelige mensen kan dat anders zijn, en in enkele gevallen levensgevaarlijk.

    • Boswachter Evert Thomas
      11 maart 2019 om 14:10

      Han, ik hou altijd mijn ogen goed open als ik door de velden struin. Zag vorige week twee adders bij Orvelte. Ze blijven me intrigeren.

  • Piet Westbroek
    14 april 2018 om 00:57

    Ook weer zo’n boeiend verhaal. Adders ! Tijdens onze eerdere verblijven ‘op’ Natuurkampeer terrein Borger is het – tot nu toe – niet gelukt om in de nabijheid van dit – sfeervolle – terrein oog-in-oog te staan met deze slang. Ook hier kunnen ze verblijven werd gezegd.

    Waken er wel voor om – als het eens lukt er eentje te zien – niet te dichtbij te komen. Waarom risico’s gebeten te worden en – bovenal – ‘laat-het-beest-met-rust’

    Zo begrepen is ook het Nationale Park De Meinweg een gebied waar de adder voorkomt.

    • Harm
      19 juli 2019 om 00:07

      De bossen.van.appelscha zitten.er veel ook.op de Roggeberg kom.je ze op de camping tegen

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog