www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Rood met witte stippen

2 oktober 2019 Boswachter Evert Thomas in Drenthe

vliegenzwammen

Het paddenstoelenseizoen is losgebarsten. Na 2018 leek ook 2019 een rampjaar voor paddenstoelen te worden. Nu zie je in het bos alle kleuren van de regenboog. Paars van de rode koolzwam, massaal rood van de vliegenzwammen en geel van de geelwitte amanieten.

Paddenstoelen in alle kleuren van de regenboog

Je kunt er niet meer om heen. Het spreekwoord: ‘Ze komen als paddenstoelen uit de grond’ wordt in één keer duidelijk als je nu het bos in gaat. Paars, geel, rood, oranje en groen, Alle kleuren van de regenboog zijn te vinden.
Paars van de rode koolzwam, geel van de geelwitte russula, oranje van het kleverig koraalzwammetje en zwavelzwam,
rood van de vliegenzwam en het groen van de groene knolamaniet. Nog nooit zag ik zo veel rood-met-witte-stippenzwammen.

vliegenzwammen

Natte dagen

Het is een feest voor het oog. Vermoedelijk was de plotselinge regen na een lange droge periode voor veel paddenstoelen het startschot om tevoorschijn te komen. Het zag er lang naar uit dat ook 2019, na 2018 een uitgesproken slecht paddenstoelenjaar zou worden, maar dat is nu niet meer het geval. Met nog meer natte dagen in het vooruitzicht zullen er de komende dagen nog veel meer paddenstoelen tevoorschijn komen. Tijd dus om het bos in te gaan en te genieten van al dat moois.

zwavelzwam

Ga mee op excursie

Op de site van Staatsbosbeheer is te vinden waar de komende weken speciale paddenstoelenexcursies worden georganiseerd. Niet vergeten, want voor je het weet valt de nachtvorst in. Daar kunnen veel soorten paddenstoelen niet tegen en veranderen in pruttige puddinkjes. Op de website van Staatsbosbeheer zie je alle paddenstoelenactiviteiten op een rij. In oktober zijn er in Drenthe 3 excursies die met paddenstoelen te maken hebben.

groene knolamaniet

 

boswachter Evert Thomas

reageren

geef een reactie

 • Piet Westbroek
  2 oktober 2019 om 23:13

  Tijd-om-het-bos-in-te-gaan ! Helemaal mee eens !! Sinds mijn pensioen heb ik heerlijke baan als medicijnen-bezorger. Mijn woonplaats Krimpen a/d IJssel mag zich – terecht – een meer dan groene gemeente noemen.

  Zo was het tijdens mijn dagelijkse ronde al opgevallen op diverse plaatsen paddestoelen waar te nemen. Gewoon in de gemeente ! Grote exemplaren zelfs. Ben beslist geen kenner maar wat mooi ! Je-ogen-worden-er-naar-toe-getrokken !!

  Ongetwijfeld komen paddestoelen in het bos meer tot zijn recht en hebben wellicht een langer leven. Vertrappen zal minder snel aan de orde zijn ?!

  Gaan de oproep het bos in te gaan dan ook graag weer doen. Opsnuiven van dennengeur, de rust – en nu de paddestoelen als kers op de taart – maakt je dag weer goed.

  Dank voor het nodigen daartoe !

  • Boswachter Evert Thomas
   3 oktober 2019 om 08:50

   Piet, dank voor je leuke reactie. Je hoeft niet in Drenthe te wonen om mooie paddenstoelen te zien. Het is nu feest in het hele land. Veel paddenstoelen toegewenst. Groet Evert Thomas

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog