www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Vroege Vogels filmen in het Dwingelderveld

18 mei 2018 Boswachter Albert Henckel in Drenthe

kleine plevier

In het kader van de Nationale vogelweek van 12 tot en met 21 mei bloggen enkele Drentse boswachters over vogels. Vandaag een vogelblog van boswachter Albert Henckel, over het televisie- en radioprogramma Vroege Vogels. Vorige week kwam het team van Vroege Vogels naar het Dwingelderveld om twee dagen opnames te maken van het natuurgebied. Natuurlijk kwamen vogels als bonte vliegenvanger en kraanvogels ook in beeld. Vrijdagavond 1 juni wordt het uitgezonden.

Vroege Vogels

Het gebeurt niet zo vaak dat in zo’n kort tijdsbestek twee televisieprogramma’s aandacht aan het Dwingelderveld besteden. Eind maart kwam Binnenstebuiten langs met als onderwerp de adder en vorige week het team van Vroege Vogels.

Het  team van Vroege Vogels met Christiaan Both (foto: Staatsbosbeheer)

Eén natuurgebied

Vroege Vogels is een programma waar mijn vrouw en ik graag naar kijken. Het heeft veel onderwerpen die met natuur en milieu te maken hebben. Dit jaar is het concept wat veranderd. Ze hebben meer zendtijd gekregen en dat besteden ze nu voornamelijk met het in beeld brengen van één natuurgebied. Twee dagen lang gaan teams met boswachters en deskundigen het gebied door om alles mooi in beeld te brengen. De presentatoren Milouska Meulens en Menno Bentveld praten het met de boswachters en deskundigen aan elkaar. Een team van filmers, geluidsmensen en regisseurs maken en begeleiden de opnames. Mooi om eens mee te mogen maken. En natuurlijk is er ook ruimte voor vogelbeelden van Beleef de Lente en Zelf geschoten, natuurfilmpjes van kijkers.

Natuurfilmer Tim Visser (foto: Staatsbosbeheer)

Interessante onderwerpen

Het team overnacht op locatie. De opnames beginnen vroeg en gaan tot de avond door. Ik had een kleine bijdrage aan het programma en heb mooie plekken van mijn werkgebied mogen laten zien. En of ik dan zelf in beeld kom weet ik nog niet. De dassen lieten het ook deze keer afweten. Maar er komt veel moois en interessants voorbij. De onderwerpen die met deskundigen in beeld worden gebracht zijn: onderzoek aan de bonte vliegenvanger, kraanvogels in het Dwingelderveld, adders, jeneverbessen, sieralgen en loopkevers. Eigenlijk allemaal onderwerpen die mijn werkgebied zo leuk maken. Oh ja, ik zou het haast vergeten, de das. En dan al die mooie opnames die er zijn gemaakt. Het wordt vast een leuke uitzending. Maar of mijn favoriete vogel er ook bij zit weet ik niet. De kleine plevier hebben wij die dagen niet gezien.

Kleine plevier (foto: Staatsbosbeheer)

Kleine plevier

Voor mij is dit een leuke vogelsoort uit de groep van plevieren waar ook de kievit onder valt. In het Dwingelderveld is het een soort die pas in 1988 met één paar vertegenwoordigd was. Deze soort heeft zeker geprofiteerd van de inrichtingsmaatregelen. Op plekken waar de bovenlaag van voormalig landbouwgrond is afgegraven en de hydrologie is hersteld, om weer natte heide te ontwikkelen, heb je plas-dras situaties en zandige stukken. Ideaal voor deze soort om zich te vestigen. Vanaf 1997 nam de kleine plevier aardig in aantal toe van twee naar negen paar. Het bleef een beetje rond dit aantal hangen tot we in 2011 naar zeventien paar gingen. Deze opwaartse lijn zet zich voort. In 2017 hadden we al veertig paar. Zo kun je goed zien hoe belangrijk een goed biotoop voor de ontwikkeling van soorten kan zijn. En natuurlijk zal het aantal niet blijven stijgen. Bepaalde stukken zullen weer dichtgroeien met bijvoorbeeld heide waardoor het areaal broedbiotoop weer zal afnemen. Maar voor mij blijft het een leuke soort om te zien.

Ondergaande zon in het Dwingelderveld (foto: Staatsbosbeheer)

En natuurlijk niet vergeten te kijken. Vroege Vogels vrijdag 1 juni.

 

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog