www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

De boswachter op vakantie: een fotoverslag

12 juni 2018 Boswachter Albert Henckel in Drenthe
Koolmees mannetje met kever

Koolmees mannetje met kever

Ik krijg wel eens de vraag: wat doet een boswachter tijdens zijn vakantie? Op zich laat het antwoord zich raden: hij gaat natuurlijk de natuur in! Ik combineer dan meteen een aantal hobby’s. Ik mag graag wandelen, fietsen en fotograferen. Dus de camera’s gaan in ieder geval mee. En wij gaan dan graag naar Vlieland.

Vlieland

Elk jaar gaan we een paar weken naar Vlieland. Een heerlijk eiland om tot rust te komen en van de natuur te genieten. Bepakt en bezakt lopen we dan van de boot naar ‘ons’ vakantiehuisje. Dan heb je wel wat last van je hobby, want al mijn camera’s, lenzen, statief en laptop gaan mee. De auto blijft in Harlingen, dus het transport van alle bagage en fotospullen wordt wat lastiger.

Op de boot naar Vlieland (foto: Albert Henckel)

Fotograferen

Maar eenmaal op Vlieland valt er veel te fotograferen. En natuurlijk valt er ook bij het huisje veel te zien. Naast het huisje en in de duinen staan veel rimpelrozen die nu volop staan te bloeien. De roze en witte bloemen steken mooi af tegen al dat groen.

Lepelaars op schelpenbank (foto: Albert Henckel)

 

Bloeiende rimpelrozen (foto: Albert Henckel)

Nest koolmezen

En dan heb je ook nog een nest met koolmezen op de hoek van dakgoot en regenpijp. Een scheef hangende plank en een vierkant gat geeft toegang tot de ruimte waar het nest zich bevindt. Het bedelen van de jongen is het signaal dat de ouders weer met wat lekkers aankomen.

Koolmees bij nest (foto: Albert Henckel)

 

Koolmees mannetje op weg naar nest (foto: Albert Henckel)

Insecten als voer

Zittend op de tuinstoel met zicht op de waslijn, die de ouders vaak gebruiken voor de vlucht naar het nest, zie je hoe vaak de koolmezen voer komen brengen. Allemaal insecten. En ze zijn niet kieskeurig om wat voor soort insecten het gaat. Spinnen, rupsen, nachtvlinders en kevers, alles komt voorbij.

Koolmees vrouwtje met kever (foto: Albert Henckel)

 

Koolmees mannetjes met rups (foto: Albert Henckel)

 

Koolmees vrouwtje met rups (foto: Albert Henckel)

Afname insecten

Dan begin je denken over de afname van insecten. Geldt dit ook voor Vlieland? Geen landbouw, dus geen gebruik van landbouwgif. Heeft dit nu ook invloed op het aantal insecten? Daar zal vast wel onderzoek naar zijn gedaan. Maar aan de voedselvluchten van de koolmezen is het niet te zien. Vaak zijn ze binnen een minuut terug met wat lekkers. Vaak met rozenkevers die nu volop aanwezig zijn op de rimpelrozen. En dat die rozen eigenlijk niet op Vlieland thuishoren, zal de koolmezen een rotzorg zijn.

 

Rozenkever (foto: Albert Henckel)

Terug van vakantie

De vakantie is afgelopen en ik ben weer aan het werk. Maar je zult deze boswachter niet gauw zonder fototoestel tegenkomen! Meer foto’s zien? Volg me dan op twitter: @Bosw8erAlbert.

reageren

geef een reactie

 • Shahmir
  16 november 2018 om 09:42

  There is no cost for actual natural beauty and natural things, to capture these kinds of photos really demand too much hard work and patience but if it has done it can be fully supported to the main reason of the photos somehow it can utilize in the web design service, for banners, for any posters, although in social media.

 • Piet Westbroek
  2 juli 2018 om 08:04

  Naast boswachter is deze ook een mens en gaat ‘natuurlijk’ ook op vakantie. En dan is Vlieland een – meer dan – goede keuze. Prachtig eiland. Het verst van het vaste land verwijderd en welhaast een van ’s Hollands Waddenpareltjes. De overtocht op de – evenzo – Waddenzee is ‘op zich al’ heel bijzonder

  Wat een natuur hier ! Het volgen en fotograferen van deze prachtige vogeltjes met haar jongen is ook zoiets moois.

  …Als-je-er-maar-oog-voor-hebt…

 • Henri Bouwmeester
  13 juni 2018 om 13:46

  Voor het NIOO voeren we op Vlieland al bijna 60 jaar onderzoek uit aan de koolmezenpopulatie. Vandaar dat beide vogels op de fotos ook geringd zijn. Dit jaar hebben de middelgrote broedende mezen de beste jongen grootgebracht. De iets latere groep verhongerde al omdat hetg insectenaanbod instortte. Overigen s: ook burgers gebruiken nog wel volop vergif hoor….

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog