www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Tel je (weer) mee tijdens de Nationale Tuinvogeltelling?

25 januari 2019 Boswachter Albert Broekman in Drenthe
Koolmezen tijdens de Natiaonale Tuinvogeltelling Vogelbescherming Nederland

Koolmezen genieten van o.a. de broodkruimels op de Picknicktafel naast het beheerkantoor van Staatsbosbeheer Kop van Drenthe in Langelo (foto: Staatsbosbeheer)

Vanaf mijn werkplek in het beheerkantoor van Staatsbosbeheer Kop van Drenthe heb ik zich op de dorpsrand van Langelo. Een mooie landelijke plek aan de rand van het dorp. Ik heb vandaag na de lunch weer eens mijn broodbak met broodkruimels omgekeerd boven de picknicktafel, waar ik vanaf mijn werkplek zicht op heb. Binnen enkele minuten zag de mussen, vinken, koolmezen en roodborstjes weer voorbij komen. Vandaag, maar ook morgen en overmorgen, is er weer de Nationale Tuinvogeltelling waarbij het de bedoeling is dat je gedurende een half uur alle vogels telt die er in je tuin of rondom je balkon ziet.

Hoe werkt de tuinvogeltelling

Noteer alle waarnemingen per vogelsoort die je in je tuin of vanaf je balkon ziet. Vliegen de vogels alleen maar over je tuin, dan tellen deze niet mee. Tel de waarnemingen niet bij elkaar op, hierbij loopt je namelijk het risico dezelfde vogel nog een keer te tellen. Geef alleen het hoogste aantal door van een bepaalde soort, die je tegelijk hebt gezien. Tel je binnen het halfuur bijvoorbeeld 3 koolmezen tegelijk en even later 5 koolmezen? Dan geeft je alleen het hoogste aantal door.

Helemaal handig is de Tuinvogel app van Vogelbescherming (voor Apple en Android.). Door foto’s te maken met je smartphone, of zoals ik gedaan heb met een fotocamera, kun je na het half uurtje tellen rustig controleren hoeveel vogels je nu hebt gezien van elke soort. Geef je telling vóór maandag 30 januari 12.00 uur door via de app of via de website van de Nationale Tuinvogeltelling. Op de website van Vogelbescherming Nederland vind je nog meer informatie en een filmpje over hoe de vogeltelling in z’n werk gaat en hoe te tellen als je een balkon hebt.

Pimpelmees tijdens Tuinvogeltelling Vogelbescherming Nederland
Deze pimpelmees weet de broodkruimels op de picknicktafel ook te vinden (foto: Staatsbosbeheer)

Live resultaten

Tijdens de Nationale Tuinvogeltelling 2019 kunt je hier live op de hoogte blijven van de landelijke tellingen, georganiseerd door Vogelbescherming Nederland.

Vink tijdens Tuinvogeltelling Vogelbescherming Nederland
Deze vink geniet van de broodkruimels op de grond die naast de picknicktafel zijn gewaaid(foto: Staatsbosbeheer)

Ik hoop dat jullie komend weekend net zoveel resultaat hebben als ik vanmiddag.

Succes en vooral veel plezier met het tellen!

reageren

geef een reactie

 • Piet Westbroek
  11 februari 2019 om 08:21

  Deze aardige mail – door drukte – verlaat geopend waardoor ‘mee doen’ helaas niet meer kon Albert ! Welgemeende excuses !!

  Maar dat neemt niet weg dat een aantal van de genoemde vogels veelvuldig in onze tuin neerstrijken en – soms zelfs – een nestje bouwen.

  Denk hierbij aan een merel echtpaar welke in een klimop op een wonderlijke wijze een beschutte plaats creeeren en ijverig bezig zijn met broeien en hun kroost voortdurend ‘beschermend bewaken’.

  Prachtig om te zien en dan – na veel geduld – wetend dat de jongen zullen uitvliegen. Geeft toch een bijzonder gevoel dat deze gevleugelden ‘jouw tuin’ uitkiezen om te nestelen.

  Een beloning voor het vele groen wat je in de tuin zelf hebt aangeplant en weelderig mocht gaan groeien denk ik dan maar !

  Zo kan ik best wel een beetje verdrietig worden van de vele ’tuinen’ waar men gemakshalve allemaal tegels heeft aangebracht. Hier heeft geen vogeltje ‘iets te zoeken’. ….Ieder zijn keuze maar toch een gemiste kans om bij te dragen aan natuurbeleving…

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog