www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Hoogste en diepste punt bereikt bij nieuwbouw Noordsche Veld

7 mei 2019 Boswachter Albert Henckel in Drenthe
Nieuwbouw nabij Noordsche Veld in de Kop van Drenthe

Nieuwbouw nabij Noordsche Veld in de Kop van Drenthe (Foto: Staatsbosbeheer)

Er is weer een mijlpaal bereikt bij de nieuwbouwwerkzaamheden aan het nieuwe beheerkantoor van Staatsbosbeheer, het informatie- en educatiegebouw met horeca en de beheerderswoning nabij het Noordsche Veld in de Kop van Drenthe. Het hoogste en het diepste punt van de bouw zijn gereikt. Hoog tijd dus voor een update over de vorderingen bij de bouw in dit bouwblog.

Dak erop

Het hoogste punt -of eigenlijk hoogste punten-  hebben we bereikt doordat de daken op alle drie de gebouwen liggen en de panden bijna allemaal wind- en waterdicht zijn. Bouwbedrijf Boelens uit Norg heeft de laatste maanden een hoop werk verzet om dit voor elkaar te krijgen. De daken zijn nog niet af. Er komt nog een laag isolatie overheen en dan is het tijd voor de zwarte grond waarmee we “groene” daken op de gebouwen creëren. Samen met de grondwallen -die deels tegen en rondom de gebouwen komen te liggen- gaan de gebouwen straks “op in het landschap”. De meeste groene daken hebben een begroeiing met sedum. Wij kiezen voor een Gras-Bloem-Kruidenmengsel waarmee we de daken inzaaien. Naast dat het beter past bij de omgeving en goed is voor de biodiversiteit willen we ook de insecten een plezier doen! Dat is nog wel spannend want dit betekend dat er een extra laag grond op het dak moet wat moet zorgen voor een goede voedingsbodem voor de plantjes en dat gebeurd niet zo vaak. Experimenteren dus met een proefopstelling!

Houten constructie nieuwbouw nabij Noordsche Veld
Houten constructie nieuwbouw (Foto: Staatsbosbeheer)
Proefopstelling dakbedekking nieuwbouw Noordsche Veld
Proefopstelling dakbedekking (Foto: Staatsbosbeheer)
Nieuwbouw beheerkantoor Staatsbosbeheer nabij Noordsche Veld
Nieuwbouw beheerkantoor Staatsbosbeheer (Foto: Staatsbosbeheer)

De grond in

Inmiddels is installateur van Riesen uit Roden begonnen met de aanleg van de vloerverwarming en elektriciteit. Dat kan omdat inmiddels ook het diepste punt van de bouw bereikt is; de boringen voor de aardwarmptepomp zijn afgerond. Vanaf 200 meter diepte halen we straks de warmte èn koeling voor onze gebouwen die verder gasloos worden gebouwd. De zonnepanelen op de daken moeten zorgen voor de benodigde energie voor de warmtepompen.

Vloerverwarming nieuwbouw Noordsche Veld
Vloerverwarming nog zichtbaar (Foto: Staatsbosbeheer)

Opening

De verwachting op dit moment is dat Staatsbosbeheer medio juli verhuist naar het nieuwe beheerkantoor aan de Donderseweg in Norg. Het informatie- en educatiegebouw met horeca en de beheerderswoning zijn in september klaar. In de tussentijd wordt er ook verder gewerkt aan de inrichting van het omliggende terrein en de speelnatuur. De verwachting is dat we begin oktober de opening kunnen vieren. Zodra er een definitieve datum bekend is laten we het jullie weten. Wij gaan nog even verder met de bouw en voorbereidende werkzaamheden!

Marianne van Wijk (De Bosrand Norg) en Albert Henckel (Staatsbosbeheer)

Uitzicht op de nieuwbouw nabij Noordsche Veld vanaf één van de aangelegde raatakkers
Uitzicht op de gebouwen vanaf één van de raatakkers (Foto: Staatsbosbeheer)

 

 

 

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog