www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Baby van de bever op de wildcamera in de Drentsche Aa

29 juni 2018 Lizette van Buren-Wolf in Drenthe
beschuit met muisjes voor de baby bever

beschuit met muisjes voor de baby bever

Goed nieuws: voor het eerst hebben we een jonge bever op de wildcamera in de middenloop van de Drentsche Aa! Al jaren worden de bevers in de Drentsche Aa gevolgd door enthousiaste vrijwilligers met behulp van wildcamera’s. En nu hebben we het geluk dat we worden beloond met mooie beelden van een heel jong bevertje. Onze vrijwilligers Cindy, Lex en Tonnie steken vele uren in het volgen van de bever en er gaat vooral veel tijd zitten in het bekijken van alle filmpjes die door de wildcamera’s zijn opgenomen. Een paar van deze beelden willen we natuurlijk met u delen.

Geschiedenis

In 2008 en 2009 zijn de eerste bevers door het Drents- en Gronings Landschap uitgezet in De Hunze en in het Zuidlaardermeergebied. Eén bever vond de weg naar de benedenloop van de Drentsche Aa. Om deze bever gezelschap te geven en natuurlijk ter versterking van het genetisch materiaal, zijn er tussen 2010 en 2012 in totaal zeven bevers uitgezet in de Drentsche Aa in de beneden- en in de middenloop. Deze bevers kwamen uit Belgie, Limburg en Brabant. Ze zijn uitgezet volgens het protocol, wat inhield dat ze in een kunstburcht uitgezet werden.

bouwen kunstburcht voor het uitzetten van bevers
Een kunstburcht in aanbouw, foto uit 2011
Eén van de bevers die uitgezet is in de Drentsche Aa
Eén van de bevers die uitgezet is in de Drentsche Aa, foto uit 2011

Wildcamera’s

Vanaf het begin af aan is vrijwilliger Lex Duif betrokken geweest bij de bevers. Hij heeft geholpen met het maken van de kunstburchten, was erbij toen de eerste bevers werden uitgezet. Daarna heeft hij met wildcamera’s langs de beek de ontwikkelingen gevolgd. Daardoor hadden we vele uren aan filmpjes en dit leverde een beeld op van hoe de bevers zich verplaatsen langs de Drentsche Aa. Pas de laatste jaren ziet Lex meerdere bevers tegelijk op de camerabeelden, wat aangeeft dat er zich paartjes in vaste territoria beginnen te vormen.

Eind 2015 leverden deze camera’s ook de eerste otterbeelden op in de middenloop van de Drentsche Aa! En zelfs begin dit jaar een ottervrouw met een groter jong. De bever is een wegbereider voor de otter. Want de otter maakt graag gebruik van de oeverholen en burchten die de bever maakt.

De eerste jaren hebben de bevers dus hun eigen weg en territoria gezocht. Dit resulteerde in een tweetal burchten in het noorden van de Drentsche Aa, de benedenstroom. De bevers hebben zich waarschijnlijk gemengd met bevers uit De Hunze en het Zuidlaardermeer. Vrijwilliger Tonnie Sterken volgde vanaf 2016 één van deze twee burchten en kreeg toen in de zomer de eerste jonge bevers op wildcamera.

Eerste jong bever op beeld in de middenloop

Of de bevers helemaal vanuit het noorden zich hebben gemengd met de uitgezette dieren in de middenloop, of dat de uitgezette dieren in de middenloop hun eigen paartjes hebben gevormd, dat is de vraag. Maar het feit is wel dat we dit jaar voor het eerst de bewijzen hebben dat er jongen in de middenloop geboren zijn! Vrijwilligster Cindy de Jonge was de gelukkige. Zij legde vorige week het beverjong vast bij de burcht die ze volgt met behulp van de wildcamera’s van Calutra. Calutra is de landelijke werkgroep voor vrijwilligers van de otter en de bever.

Het filmpje

Op het filmpje zie je eerst hoe de bevers druk aan het bouwen zijn aan de burcht. Er wordt volop met modder en takken gesleept. Vooral de twee bevers die ieder een andere kant op willen met een tak geeft een mooi beeld. Voor de oplettende kijker zie je dat er ook jaarlingen helpen. Het lijkt er dus op dat er vorig jaar ook al jongen waren, maar dit hebben we toen niet vastgesteld. Dan verschijnt moeders in beeld, goed te zien aan de opgezette tepels.

En dan… kijk hier het filmpje:

Veel kijkplezier, mede namens mijn collega Harry Offringa en onze vrijwilligers Cindy, Lex en Tonnie.

reageren

geef een reactie

  • Gery Buwalda
    1 juli 2018 om 21:27

    Leuk om zo te zien. Bedankt voor jullie moeite!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog