www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Internationale vrijwilligers in de Drentsche Aa vertellen hun eigen verhaal

3 september 2018 Lizette van Buren-Wolf in Drenthe
kamperen tijdens het vrijwilligersproject

Het tentenkamp in Oudemolen

Zoals elk jaar mochten we deze zomer weer een groep internationale vrijwilligers verwelkomen in Nationaal Park Drentsche Aa. Ze komen om mee te helpen met natuuronderhoud en om meer over de Nederlandse cultuur en die van elkaar te leren. Ze kamperen in Oudemolen bij het kantoor van Staatsbosbeheer. In plaats van zelf hier een verhaal over te schrijven, heb ik de vrijwilligers allemaal vragen gesteld. Zo vertellen ze hun eigen verhaal!

Semanur (Turkije): We kwamen op zaterdag aan in Assen, hier werden we opgehaald en naar Oudemolen gebracht. Ik had samen met mijn twee Turkse vriendinnen al drie dagen in Amsterdam doorgebracht en daar hebben we allerlei bezienswaardigheden bekeken. We zijn ook een dagje naar Volendam geweest. In Oudemolen moesten we onze tenten op gaan zetten. Sommige van de andere deelnemers waren al eerder aangekomen en hadden hun tenten al staan. Wij kampeerden voor het eerst, ik vond het erg leuk maar ga denk ik niet zo snel weer twee weken kamperen. Dat is wel erg lang. De tweede week was het ’s nachts ook wel erg koud. Op zondag kregen we op de fiets een rondleiding door het nationaal park. Ik heb thuis zelf geen fiets, dus dat was erg leuk. Nederland staat natuurlijk bekend om zijn fietsen. Elke dag gingen we ook op de fiets naar de werklocaties. Dit was soms wel vermoeiend.

Het werk

Ivan (Spanje): Ik vond de werkzaamheden die we in de natuur moesten doen wel leuk. Ik weet wel dat de meesten van de groep het werk minder leuk vonden, maar iedereen zette zich toch erg goed in. Aan het eind was het weghalen van boompjes met de zaag of met de knipschaar wel saai. Gelukkig hadden we niet elke dag hetzelfde werk.

Candela (Spanje): Ik had bewust gekozen voor een project waar ik werk kon verrichten voor de natuur. Ik vind dat iedereen dat een keer moet doen, zo vrijwillig werken in de natuur. Heel veel mensen realiseren zich niet hoe belangrijk de natuur voor ons is. In Spanje hebben we de laatste jaren veel last van bosbranden, maar de regering ziet niet goed in dat we anders om moeten gaan met onze bossen. En mensen mogen na een bosbrand nu gewoon huizen op het afgebrande stuk bouwen, dus veel van deze branden zijn ook stiekem aangestoken. Dat vind ik heel erg.

werkzaamheden tijdens het kamp
Hier slepen de vrijwilligers een Amerikaanse volgekers die ze net om hebben gezaagd naar de takkenbult

De cultuur

Alfonso (Mexico): Ik ben naar Nederland gekomen, omdat ik naar een ver land wilde. Ik wilde Amsterdam graag zien en een andere cultuur meemaken. De typische Nederlandse dingen, zoals fietsen, molens en het vlakke land leken mij leuk om te zien en mee te maken.

Eva (Spanje): Ik wilde juist niet te ver van huis en Nederland leek mij erg leuk. Ook alle activiteiten die bij dit kamp aangeboden werden leken mij erg interessant. Ik had wel beter weer verwacht, want het is toch zomer.

Merve (Turkije): Het samenzijn met zoveel verschillende nationaliteiten en mensen was erg leuk. Ik kende bijna niemand, alleen mijn Turkse vriendinnen. We hebben samen gewerkt, we gingen samen koken en deden samen allerlei activiteiten. Vooral de avonden waren gezellig. We speelden kaartspelletjes, zaten gezellig te kletsen en we hebben een avond volksdansen van elkaar geleerd. Ik kan nu een Japanse en een Catalonische (deel van Spanje) dans. En iedereen heeft een typische Turkse dans van ons geleerd.

Tiffany (Taiwan): Pannenkoeken eten in een pannenkoekenrestaurant vond ik het allerleukst. Ik wist totaal niet wat ik verwachten kon, maar dat was zo lekker. Ik wilde er nog wel één, maar ik zat al erg vol.

Paul (Frankrijk): Het wadlopen vond ik juist de allerleukste activiteit. Het was daar zo mooi en de modder was ook erg leuk.

Nastya (Rusland): Groningen bezoeken en daar kunnen winkelen vond ik het allerleukst.

wadlopen en pannenkoeken eten
Links de oversteek door een modderige geul tijdens het wadlopen, rechts het eten van pannenkoeken in een pannenkoekenrestaurant

Pannenkoeken eten favoriet

De meningen over het leukste uitje waren verdeeld, maar het pannenkoeken eten in Gasteren aangeboden door het Nationaal Park was toch de favoriet bij de meesten. 9 van de 20 vonden dat het leukst. Wadlopen en Groningen bezoeken delen samen de tweede plek. Na twee weken samen zijn, was het voor velen weer een puzzel om al hun spullen in de koffer of rugzak te krijgen. Zaterdag 1 september zijn ze allemaal op de trein in Assen gezet, ieder gaat zijn eigen weg. Ze nemen vele mooie ervaringen mee terug naar huis van deze twee weken. Zoals Ricard (Spanje) zo mooi zei: I will never forget this experience, thank you for everything. (Ik zal deze ervaring nooit vergeten, bedankt voor alles).

Vroege Vogels

Het radioprogramma Vroege Vogels is ook nog langs geweest en heeft een reportage gemaakt tijdens één van de werkzaamheden. U kunt dit hier terugluisteren.

reageren

geef een reactie

 • Piet Westbroek
  3 september 2018 om 22:50

  Ook weer een loffelijk initiatief. Educatief vertrouwd raken met de natuur. Slim om – naast de indruk van de boswachter – bovenal de deelnemers zelf hun verhaal ’te laten doen’. De reakties liggen enigszins uiteen. Ook al is er aarzeling of dit voor iemand op termijn ‘iets is’ heeft men in elk geval geproefd hoe het is om met de natuur om te gaan.

  Men heeft geen gebruik gemaakt van een verblijf op een SBB natuurkampeerterrein maar een soortgelijk veld grenzend aan een werkschuur/kantoor begrijp ik. Niets mis mee maar misschien is het een overweging om in de toekomst een bestaand ‘eigen’ natuurkampeerterrein beschikbaar te stellen. Kostenbesparend zou dit ook bijbehorend trekkersveld kunnen zijn. Dit om de deelnemers ‘nog dichter’ bij de organisatie SBB te brengen.

  Ideetje. Misschien iets dergelijks ook eens organiseren voor natuurminnenden uit eigen land ?! Wellicht is daarna de stap naar vrijwilliger tbv SBB minder groot. Geef men de kans om te proeven !! Of in combinatie met (toch al) een bezoek aan een natuurkampeerterrein. Zie het als meedenken !

  • MLF
   5 september 2018 om 13:20

   Leuk bericht boswachter Lizette!
   Ontzettend goed dat er zoiets door SBB georganiseerd wordt voor jongeren en ook erg leuk om de reacties van de deelnemers te lezen. Of het de jeugd meer of minder is bevallen is niet het allerbelangrijkste; het gaat er m.i. om dat hen een ervaring met de natuur is aangeboden en dat zij die hebben opgedaan. Het idee van Piet Westbroek om zoiets ook voor mensen uit eigen land te organiseren is wellicht voor SBB het overwegen waard.

  • Piet Westbroek
   5 september 2018 om 22:09

   Wat aardig dat er kennelijk nog meer mensen zijn die de blogs volgen en – mooier nog – een reaktie geven zoals MLF. Helemaal mee eens ! Het is minder belangrijk of deelname al dan niet is bevallen. Zelfs als men van mening is dat het niet geheel is wat werd verwacht kan deze mening alsnog later worden bijgesteld.

   Denk hierbij aan – bijvoorbeeld – een wat gevorderde leeftijd. Men kan dingen ‘anders’ gaan zien.

   Aardig dat MLF ‘voor is’ mbt het overwegen om voor inwoners uit eigen land teorganiseren. Soms moeten ideeen groeien en de kans kan worden geboden.

  • Lizette van Buren-Wolf
   6 september 2018 om 09:57

   Beste Piet en MLF,

   Leuk dat jullie zo meedenken. Wij organiseren niet alleen dit internationale vrijwilligerskamp maar samen met de organisatie SIW, stichting internationale vrijwilligersprojecten. (https://www.siw.nl/) In samenwerking met SIW komen er dus allerlei jongeren uit verschillende landen ervaring opdoen. Eventueel kunnen hier ook ook Nederlanders aan mee doen, maar dat is niet het doel van dit kamp. zie ook blogs van vorige jaren: https://www.boswachtersblog.nl/drenthe/2016/08/22/internationale-hulp-drentsche-aa/

   We organiseren voor Nederlanders van alles in het kader van vrijwilligerswerk, volgens mij zijn er heel veel mogelijkheden om je als Nederlander in te zetten voor de natuur. Ik weet niet of een speciaal kamp hier nog veel aan toevoegt, maar dank voor de suggestie.

   Alle internationalen komen hier ieder met hun eigen ideeën en agenda. De één heeft echt een natuurpassie en de ander komt toch voor het sociale aspect. Dat weten we en maakt niet uit, ze hebben hier toch de keuze voor gemaakt en steken er hartstikke veel van op. Dat is het mooie aan dit kamp.

   Elk jaar geniet ik weer erg van het contact met zoveel verschillende mensen met al hun ideeën en passies.

   groet,
   Lizette

  • Piet
   7 september 2018 om 21:52

   Nog een kleine reactie. Dan genoeg lijkt me. Een bijeenkomst voor inwoners uit eigen land voegt onvoldoende toe begrijp ik van boswachter Lizette. Ieder zijn/haar mening.

   Men kan deelnemen aan de groep met het internationale karakter maar is geen doel op zich lees ik. Ben je dan wel welkom vraag ik mij af. Beetje onduidelijk?

   Als de nadruk op deelnemers uit andere landen ligt is er mijns inziens juist een reden om te overwegen dit ook voor Nederlanders te organiseren.

   Hoe-dan-ook. Fijn dat men Holland en SBB weet te vinden.

  • Lizette van Buren-Wolf
   24 september 2018 om 08:18

   Beste Piet,
   Ik had vakantie, dus vandaar nu pas een reactie.
   Ik ben zelf niet van de organisatie SIW, dus ik weet niet alles van deze club. Maar je kunt als Nederlander meedoen aan een kamp hier in Nederland. Het is alleen zo dat als men als Nederlander bij SIW aanklopt ze eigenlijk op zoek zijn naar een buitenland ervaring en dus een vrijwilligerskamp ergens in het buitenland willen doen. Dit kan op allerlei thema’s, cultuur, sociaal, natuur, etc. Voor ieder wat wils. Vandaar dat ik nog nooit heb meegemaakt dat een Nederlander zich voor een Nederlands kamp op heeft gegeven.
   Groet,
   Lizette

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog