www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Doe mee aan de Natuurwerkdag in de Kop van Drenthe (of op een andere plek!)

1 november 2018 Boswachter Albert Broekman in Drenthe
Natuurwerkdag

Natuurwerkdag in de Kop van Drenthe

Op zaterdag 3 november wordt de jaarlijkse Natuurwerkdag weer gehouden. In Drenthe kun je op tientallen prachtige plekken aan de slag, waaronder 17 locaties bij Staatsbosbeheer. Help je bijvoorbeeld mee om het heideterrein langs de Donderseweg in Norg zijn open karakter te laten behouden of help je mee broeihopen om te zetten voor ringslangen?

Waar kun je aan het werk in de Kop van Drenthe?

Tijdens de Natuurwerkdag op 3 november zijn er twee locaties waar je aan het werk kunt. Op een heideterreintje in Norg of broeihopen voor ringslangen omzetten rondom Langelo.

Wat gaan we doen op het heideterrein in Norg?

Langs de Donderseweg gaan we in samenwerking met theehuis De Bosrand ongewenste begroeiing (kleine boompjes en struiken) op het heideterrein te lijf door ze weg te zagen/knippen om ze vervolgens op bulten langs de bosrand te leggen. Op deze manier kunnen dieren als de egel de takkenbulten nog gebruiken als winterverblijf. Door het verwijderen van de ongewenste begroeiing behoudt het heideterrein zijn open karakter waardoor bijvoorbeeld vlinders, hommels en bijen in de zomer kunnen genieten van de heidenectar.

Natuurwerkdag
Ongewenste begroeiing (kleine boompjes en struiken) die verwijderd moeten worden binnen het heideterrein (foto: Albert Broekman, Staatsbosbeheer)

Wat gaan we doen met de broeihopen voor ringslangen?

Rondom het dorp Langelo zijn het afgelopen jaar diverse broeihopen aangelegd. Ringslangen hebben broeihopen nodig om hun eieren in uit te laten broeden. Om te zorgen dat deze broeihopen van goede kwaliteit blijven, moeten ze één keer per jaar omgezet worden. Tijdens het omzetten van de broeihopen gaan we ook gelijk kijken of de broeihopen het afgelopen jaar gebruikt zijn door ringslangen. Dit doen we door op zoek te gaan naar lege eierschalen. Deze activiteit organiseren we in samenwerking met IVN Norg en Landschapsbeheer Drenthe.

Ringslang
Ringslang (foto: Aaldrik Pot, Staatsbosbeheer)

Zin om te helpen bij één van de klussen?

We beginnen deze dag om 10.00 uur met koffie en thee en tussen de middag zorgen we voor een lekkere pan snert. Neem je zelf wat broodjes mee? We stoppen rond 15.00 uur. Als je later wilt aansluiten of eerder weg moet, is dit uiteraard geen probleem. We zien wel graag je aanmelding tegemoet i.v.m. de catering. Dit kan door te reageren via de link naar de activiteit Ongewenste begroeiing verwijderen van heideterrein , Broeihopen omzetten voor Ringslangen of door een e-mail te sturen: a.broekman@staatsbosbeheer.nl of even bellen: 06-51312540.

Kijk voor andere locaties ook op www.natuurwerkdag.nl

Wie weet tot 3 november!

PS: Ook na de Natuurwerkdag de handen uit de mouwen steken en de boswachter een handje helpen? Bekijk onze vrijwilligervacatures.

reageren

geef een reactie

 • Han Messie
  7 maart 2019 om 15:06

  EUROPA ‘S ZWERVER

  Jonge wolven, wonend op Slavische grond,
  worden geprikkeld door verkenningslust.
  Hun bloed ruist uitdagend, maakt ongerust.
  Hier blijven? Voor het jagershart niet gezond.

  Almaar mee met de zon, bij avondstond.
  Het glanzende Westen wenkt in alle rust.
  “Die roofdieren zijn op ons vee belust!”
  klinkt klagend uit menige Germaanse mond.

  Dichtbij de kust ontwaakt vertrouwd tehuis.
  Spoedig moge over vlak, bosrijk land
  buit ruiken onder gras- en takkengedruis.

  Dan houdt de stamvader der honden stand,
  verneemt men Izegrims woord op de kijkbuis:
  “Ik voel mij vrij in het volle Nederland!”

  • Boswachter Evert Thomas
   11 maart 2019 om 14:08

   Mooie lofzang op een mooi dier.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog