www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Bouwen aan een nieuwe plek

7 februari 2019 Boswachter Albert Broekman in Drenthe
Bouwterrein op de toekomstige locatie in winterse sfeer

Bouwterrein op de toekomstige locatie in winterse sfeer

Zoals we in het eerste 'bouwbericht' hebben aangegeven zijn we in november nabij het Noordsche Veld gestart met de bouw van het nieuwe beheerkantoor van Staatsbosbeheer in de Kop van Drenthe, een informatie- en educatiegebouw met horeca en een beheerderswoning. Inmiddels zijn we ruim drie maanden onderweg en zijn de eerste contouren van de gebouwen zichtbaar. Naast de fysieke bouw zijn we ook bezig met allerlei andere voorbereidende werkzaamheden om bezoekers dit najaar welkom te kunnen heten op deze nieuwe plek.

Ondanks sneeuw en vorst volop actie

De aannemer Boelens uit Norg is in november gestart met de fundering van de drie gebouwen en de installateur van Riesen uit Roden heeft de eerste leidingen voor de warmtepomp en het riool aangelegd. Inmiddels zijn de vloeren gestort en zijn de betonwanden van het beheerkantoor met een hijskraan overeind gezet. Hier komen straks de grondwallen tegenaan te liggen. De overige delen van de gebouwen worden opgetrokken uit hout uit onze eigen bossen, waarvoor het hout inmiddels licht te drogen en zijn ze in de werkplaats druk bezig om hiervoor de voorbereidingen te treffen. De afgelopen weken met de sneeuw en vorst kon er op de bouwplaats niet veel gebeuren, maar er zijn wel genoeg andere voorbereidende werkzaamheden die we wel konden oppakken.

Betonwanden van het nieuwe beheerkantoor van Staatsbosbeheer in de Kop van Drenthe worden geplaatst.
Betonwanden van het nieuwe beheerkantoor van Staatsbosbeheer in de Kop van Drenthe worden geplaatst. (foto: Staatsbosbeheer)
Betonwanden van het nieuwe beheerkantoor van Staatsbosbeheer in de Kop van Drenthe worden geplaatst.
Met een hijskraan erbij is zo’n klus zo geklaard. (foto Staatsbosbeheer)
De betonwanden zijn goed gewapend omdat, zoals aangegeven, straks de grondwallen tegen de betonwanden komen te liggen en dan is een beetje stevigheid wel nodig. (foto Staatsbosbeheer)

NLdoet

De beplanting van en rondom onze nieuwe locatie is natuurlijk een belangrijk onderdeel. We willen graag dat mens en dier zich thuis voelt op de nieuwe plek en we hebben dan ook de struiken en bomen uitgekozen die hier (van oudsher) in de streek thuis horen. Deze inheemse (van oorsprong in Nederland voorkomende) soorten worden tijdens NL Doet op vrijdag 15 maart a.s. geplant. Ook zin om mee te helpen? Je vindt hier meer informatie of de NLdoet klus en je kunt je er aanmelden. Wie weet tot de 15de!

Speelnatuur

Ook de voorbereidingen voor de aanleg van Speelnatuur zijn in volle gang. We weten inmiddels wat voor speelaangelegenheden en speeltoestellen we willen aanleggen.  Mede dankzij de ideeën die we de afgelopen maanden van kinderen hebben ontvangen die het gebied bezochten. En door leerlingen van het Dr. Nassuacollege uit Norg. De leerlingen hebben met het vak Onderzoek & Ontwikkeling (Technasium) onderzoek gedaan naar speelnatuur en ontwerptekeningen e.d. aangeleverd. Met deze input hebben we het benodigde hout en materiaal geïnventariseerd en wordt binnenkort het hout gezaagd en het materiaal besteld. Veel kinderen hebben aangegeven graag iets met water te willen. Daarom gaan we een systeem bedenken waarbij we o.a. het regenwater op het terrein gebruiken voor de speelnatuur. Binnenkort zullen we de tekeningen laten zien!

Speelpolder Bergse Vallei in Zuid-Holland
Voorbeeld van Speelnatuur, de Speelpolder Bergse Vallei in Zuid-Holland (foto: Staatsbosbeheer)

Nederlandse landgeiten

Op één van de raatakkers en op het Noordsche Veld willen we bezoekers meer vertellen over de Nederlandse landgeit. Dit zeldzame landbouw-huis-dierenras wordt door Staatsbosbeheer gebruikt om haar heideterreinen en veentjes te laten begrazen. Staatsbosbeheer Kop van Drenthe is officieel fokcentrum van dit ras en heeft twee nieuwe geiten aangeschaft om de kudde mee te verjongen. De geitjes staan op dit moment nog bij het beheerkantoor in Langelo waar we ze handtam houden zodat bezoekers straks de geiten kunnen benaderen. Ze hebben het erg naar hun zin en zoals het geiten niet vreemd is, zijn het echte deugnieten die genieten van de aandacht en traktaties die ze van ons krijgen!

Nederlandse Landgeiten in een winters landschap op het Noordsche Veld (foto: Aaldrik Pot)

Zoals jullie zien is er genoeg te doen, we hebben het niet eens gehad over de nieuwe naam, logo en de educatie activiteiten die in voorbereiding zijn. Met andere woorden; binnenkort praten we jullie weer bij in een volgende blog!

Marianne van Wijk (De Bosrand) en Albert Broekman

 

reageren

geef een reactie

  • Ivo Baurichter
    15 maart 2019 om 11:38
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog