www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

In weer en wind bomen planten in De Kiel

13 maart 2019 Boswachter Geerling Kruidhof in Drenthe
Leerlingen en vrijwilligers trotseerden weer en wind tijdens de Boomfeestdag 2019 (foto: gemeente Coevorden)

Leerlingen en vrijwilligers trotseerden weer en wind tijdens de Boomfeestdag 2019 (foto: gemeente Coevorden)

Vandaag was de 63e editie van de nationale Boomfeestdag. En dat betekent dat leerlingen van groep 6 van de basisschool in het hele land bomen plantten. De provinciale Boomfeestdag in Drenthe was dit jaar in de gemeente Coevorden. Bij Camping De Kijl in De Kiel kwamen meer dan honderd helden helpen om ondanks het weer een prachtig stuk bos te planten!

Vandaag was de 63e editie van de nationale Boomfeestdag. En dat betekent dat leerlingen van groep 6 van de basisschool in het hele land bomen plantten. De provinciale Boomfeestdag in Drenthe was dit jaar in de gemeente Coevorden. Bij Camping De Kijl in De Kiel kwamen meer dan honderd helden helpen om ondanks het weer een prachtig stuk bos te planten!

Het weer was bar en boos maar de sfeer opperbest (foto: gemeente Coevorden)
Het weer was bar en boos maar de sfeer opperbest (foto: gemeente Coevorden)

Wethouder Jeroen Huizing gaf samen met gedeputeerde Henk Jumelet en Ans van Wijk, gebiedsmanager bij Staatsbosbeheer, het startschot. De Drentse Boomfeestdag werd georganiseerd door de gemeente Coevorden in samenwerking met Staatsbosbeheer, het IVN en Landschapsbeheer Drenthe. Leerlingen van CBS de Kiel uit de Kiel, CBS De Slagkrooie uit Schoonoord, OBS de Anwende uit Aalden, Burgemeester van Royenschool uit Schoonoord, OBS De Woert uit Oosterhesselen en OBS de Piramide uit Sleen staken daarna de handen uit de mouwen. Zij zetten onder andere bomen als de Inlandse eik, de zoete kers, de wilde appel en de esdoorn in de kletsnatte grond.

Verschillende activiteiten in de natuur

Daarna gingen de leerlingen in groepjes aan de slag met allerlei survivalactiviteiten in het bos. Ze speelden levend boomkwartet, bouwden aan een insectenhotel, bakten broodjes boven een vuurtje en zaagden plankjes. Even flink bewegen was wel welkom, want de wind en de regen waren behoorlijk koud! Vrijwilligers hielpen de leerlingen bij de activiteiten én moedigden ze aan.

Broodjes bakken en handen warmen (foto: gemeente Coevorden)
Broodjes bakken en handen warmen (foto: gemeente Coevorden)

Ieder kind een boom

Het thema van de Boomfeestdag 2019 is ‘Ieder kind een boom’ . Het streven is om elk kind in zijn of haar basisschooltijd minimaal één boom te laten planten. Omdat dit vaak de eerste natuurervaring is, wordt dit nooit meer vergeten. En als kinderen eenmaal enthousiast zijn gemaakt over de waarde van bomen en natuur, zullen zij deze kennis vroeger of later ook weer overbrengen op ouders of andere opvoeders.

reageren

geef een reactie

  • Piet Westbroek
    20 maart 2019 om 09:32

    Bomen-kunnen-er-nooit-genoeg-zijn ! Althans in mijn optiek ! Ze zijn van levensbelang toch ?!!! Ook weer een mooi initiatief van ‘Staatsbos’ om de mens te betrekken bij het planten.

    Nog meer bewustwording van respekt voor de natuur kan hier uit voortvloeien.

    Deze actie’s kunnen wellicht in het gehele land worden toegepast ! Beplanten van kale stukken met behulp van derden. Ideetje ?!!!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog