www.boswachtersblog.nl/ Drents-Friese Wold

Bomen kappen voor een natuurlijk en gevarieerd bos!

10 september 2012 Boswachter Corné Joziasse in Drents-Friese Wold

Vanaf half oktober kunt u indrukwekkende machines tegenkomen in het noordoostelijk deel van het Drents-Friese Wold. In de eentonige naaldbossen zagen deze machines openingen of “gaten”.  De natuur zorgt zelf dat deze plekken weer met bos begroeid raken. Zo wordt er ruimte gemaakt voor een nieuwe generatie bos.  Maar dan wel een bos dat bestaat uit meerdere soorten zoals oa Eik, Berk en Lijsterbes. Veel interessanter voor dieren en ook mensen.  Meer gevarieerd en natuurlijker.  Daarnaast worden geisoleerde heidevelden met elkaar verbonden zodat de aanwezige dieren ook weer de ruimte krijgen.

De vrijkomende stammen zijn FSC gecertificeerd en gaan als duurzaam Nederlands product naar de houtverwerkende industrie. Takken worden versnipperd en gaan naar groene energiecentrales. Een gespecialiseerd aannemer klaart de klus voor het broedseizoen begint en voldoet aan de hoogste natuurbescherming eisen.

Beschadigde recreatieroutes worden na de werkzaamheden in het voorjaar weer opgeknapt. Sorry voor de overlast.

In dit deel van het Drents-Friese Wold ligt ook het Prinsenbos waar paarden, schotse hooglanders, schapen en geiten lopen.  Zij zorgen ook voor een natuurlijk en gevarieerd bos.

Voor meer informatie kunt u bij mij terecht.

Boswachter Corné

reageren

geef een reactie

  • rob boltjes
    9 februari 2016 om 19:20

    Het kappen neemt nu wel heel groteske vormen aan. Het is jullie bekend dat er in een bos bomen worden geacht te staan? De omgeving van de Ganzenpoel ziet er werkelijk niet uit en dat geldt voor meer plekken. De aantrekkelijkheid van het gebied holt achteruit.

    • Rob Boltjes
      19 oktober 2019 om 19:39

      Weer een aantal jaren verder is inmiddels wel duidelijk dat u behoort tot de categorie kletsmajoren. De gekapte percelen liggen er sneu bij, de achteruitgang van bv zwarte specht en wespendief opmerkelijk en het gebied verliest jaarlijks aan schoonheid en aantrekkelijkheid.
      Maar ja: wiens brood men eet wiens woord men spreekt, nietwaar?

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog