www.boswachtersblog.nl/ Drents-Friese Wold

Eikjes planten in een vol bos

12 december 2014 Boswachter Corné Joziasse in Drents-Friese Wold

Elk jaar worden er na de houtoogst 200 bomen poten 3inlandse eiken geplant in het Drents-Friese Wold. Uit ervaring blijkt dat na het kappen van de naaldbomen weinig nieuwe inlandse eikjes zelfstandig gaan groeien in de ruimtes die gemaakt zijn. Eerst dachten we dat zoiets lag aan gebrek aan licht op de bodem. Dus hebben we de ruimten groter gemaakt tijdens het oogsten van bomen. Hierna was de verjonging van loofbomen nog steeds erg slecht en hebben mijn collega’s besloten om de inlandse eik te gaan planten.

bomen poten 4bomen planten 2

Voor de vrijwilligersgroep is dit werk een welkome afwisseling van het snoeien en verwijderen van andere boompjes uit de diverse terreinen van Staatsbosbeheer in het Drents-Friese Wold.

 

 

 

De eikjes zijn al ongeveer 200 cm groot. Ze moeten die lengte hebben om de schade van reeënvraat te beperken. Het zijn bomen gekweekt uit inlands zaad; dit betekent dat het zaad verzameld is uit bossen in Nederland.
Boswachter Liesbeth Koel

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog