www.boswachtersblog.nl/ Drents-Friese Wold

Een normale (hectische) werkweek

24 december 2014 Boswachter Corné Joziasse in Drents-Friese Wold

Veel mensen vragen mij wat ik allemaal op een dag doe als ik vertel dat ik boswachter ben. Bij deze heb ik een stukje over een gemiddelde werkweek geschreven. Ik probeer aan het begin van de week een planning te maken van de werkzaamheden. Deze week lag er een strak schema klaar, maar zoals gewoonlijk lukte het niet om dit schema te volgen.

Maandag de waterstand in de peilbuizen opnemen, in de middag gaas tilgrupde vrijwilligers begeleiden in hun werkzaamheden en daarna met collega Len op een houten brug over de Tilgrup gaas spannen. De ruwe laag die op de planken aangebracht was met de aanleg van de brug is helemaal weggesleten waardoor de brug erg glad is. In het voorjaar kan dan de nieuwe ruwe laag aangebracht worden. Nadat dit klaar was nog snel enkele administratietaken doen, zoals mail beantwoorden en uren invullen.

Dinsdag begon ik met foto’s maken van alle gebouwen van Staatsbosbeheer in het Drents-Friese Wold. Een opdracht van de afdeling grond en gebouwen. In de middag stond het repareren van enkele slagbomen op het programma, maar ik was nog niet begonnen met gereedschap verzamelen of er bleek een melding van een collega binnen gekomen te zijn over een raster wat totaal kapot was. In het Prinsenbos lopen veel soorten dieren om de vegetatie kort te houden en de laatste tijd lopen ze veel op het stuk waar het raster stuk is. Zaak dus om snel actie te ondernemen en met de groep vrijwilligers het raster te gaan repareren. Ter plekke bleken er sporen te zijn van een karretje met paardenhoeven, ons was duidelijk dat het paard ergens van geschrokken is en met een haakse bocht dwars door de draden gegaan is. Wel jammer dat men het niet gemeld heeft zodat er snel actie ondernomen had kunnen worden. De rest van de dag zijn we bezig geweest met het repareren en opruimen van de schade.

WP_20141214_09_17_12_ProWoensdag was mijn vrije dag en lekker een ritje gemaakt met mijn IJslandse paard in Dwingeloo, boodschappen gedaan en nog een beetje gerelaxt.

 

 

Donderdag terwijl het buiten nog donker was wat administratie gedaan en daarna samen met mijn collega Corné bij de reparatie van fietspad canadameerenkele fietspaden gaan kijken. In de middag met de vrijwilligers besproken welke klus er gedaan moest worden en daarna ben ik zelf het veld in gegaan om enkele kleine klusjes te doen. Een nieuw gebiedsbord ophangen, een paal vervangen van een slagboom en gekeken op een plek in het bos waar een nieuw stuk ruiterpad aangelegd gaat worden. Daar moeten enkele kleine bomen en struiken verwijderd worden om ruimte te maken voor ruiters en aanspanningen. Ook heb ik de bodem bekeken met een grondboor, de humuslaag willen we graag afschrapen om te voorkomen dat het nieuwe pad blubberig word doordat het water dan gemakkelijker weg kan. Gelukkig is de humuslaag erg dun en zal dat voor het kleine kraantje geen probleem zijn.

Vrijdag stond bijna helemaal in het teken van de jaarafsluiting met alle collega’s uit Drenthe West. Er moesten boodschappen gedaan worden, diverse kookspullen klaargezet worden en tafels gedekt worden. Na samenkomst in de Schaapskooi bij Havelte zijn we naar het Hunehuis gelopen waar we een gezellige middag gehad hebben met koken, kletsen en ook enkel serieuze woorden. Na aankomst van de gepensioneerde ex-collega’s hebben we het gekookte weer opgegeten, heel vervelend om te doen natuurlijk.

Hele fijne dagen allemaal en tot volgend jaar namens alle boswachters uit het Drents-Friese Wold.

Boswachter Liesbeth Koel

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog