www.boswachtersblog.nl/ Drents-Friese Wold

Natuur zorgt voor energie en warmte !

27 januari 2015 Boswachter Corné Joziasse in Drents-Friese Wold

Niet al ons hout is geschikt voor hoogwaardige verwerking zoals planken, papier of spaanplaat. Dit deel van ons hout wordt gebruikt als energiehout. Energiehout kan haardhout zijn of houtsnippers die naar biomassacentrales gaan. Houtsnippers zijn een product uit ons beheer. Voor deze houtsnippers is een afzetmarkt bij warmteproducenten en energiecentrales.

Hoe gaat dat versnipperen ?

Grote hakmachines, een soort snijbonenmolens hakken takken en stammetjes in snippers. Het is heel schoon hout, puur natuur. Met een hooguit een beetje naalden en bladeren ertussen.

houtsnippers
houtsnippers

Ruim 2000 ton houtsnippers dit jaar uit het Drents-Friese Wold gaat naar de groene energiecentrale in Purmerend.  Fijn dat deze energie schoon is en geen extra CO2 belasting geeft. Op deze manier leveren wij bij Staatsbosbeheer ook een bijdrage aan duurzame groene energie.

Fijn ook dat met de opbrengsten van de snippers natuurbeheer voor een deel betaald  wordt. Dubbel voordeel dus !

Boswachter Corné Joziasse

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog