www.boswachtersblog.nl/ Drents-Friese Wold

Edelherten in het Buitencentrum Drents-Friese Wold

28 april 2015 Boswachter Corné Joziasse in Drents-Friese Wold

Vereniging het Edelhert heeft vrijdag jl. twee opgezette edelherten geschonken aan het Buitencentrum Drents-Friese Wold. Wij zijn erg blij met dit cadeau. Net als de recreatieondernemers die nog liever vandaag dan morgen ‘levende’ edelherten in het Nationaal Park Drents-Friese Wold zien lopen. U bent van harte uitgenodigd deze prachtige dieren te komen bewonderen.

bronstgevecht

De provincie Drenthe wil de komst van edelhert en damhert onder voorwaarden toestaan in bepaalde natuurgebieden. Dit staat in het Flora- en Faunabeleidsplan van de provincie. Provinsie Fryslân is nog niet zover. Staatsbosbeheer is positief over het mogelijk opheffen van de 0-stand voor herten. Vrij levende groepen herten (en wilde zwijnen) leveren belangrijke natuurlijke en recreatieve meerwaardes op. Ze ‘doen’ echt iets voor de natuur. En bovenal: mensen vinden het vaak heel gaaf om wild ‘ín het wild’ te zien!

Het liefst zien wij dat de dieren uit zichzelf komen, maar vooral de edelherten moeten een handje geholpen worden omdat de noodzakelijke verbindingen nog niet in orde zijn. Een SoortenEffectRapportage (SER) kan helderheid geven per gebied, ook van de beheersbaarheid. Op dit moment wordt een Faunaverkenning uitgevoerd in Nationaal Park Drents-Friese Wold. Vandaar dat de twee opgezette herten een mooi plekje krijgen in het Staatsbosbeheer Buitencentrum in Appelscha. U als bezoeker kan op deze manier alvast kennis maken met deze mooie dieren. Voor het ontmoeten van ‘levende’ edelherten in het Drents-Friese Wold, zult u nog wel even geduld moeten hebben.

Boswachter Corné Joziasse

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog