www.boswachtersblog.nl/ Drents-Friese Wold

Een plant met een wel heel bijzondere naam.

26 mei 2015 Boswachter Corné Joziasse in Drents-Friese Wold

De veelbloemige salomonszegel Polygonatum multiflorum is een echte schaduwplant en komt van nature voor in Nederland en België, vooral in bossen op zandgronden, waar ze op de vochtige bosbodem groeien. De planten vormen gebogen, sierlijke stengels tot bijna een meter lang. Meestal zo’n 60 centimeter. Prachtige planten die u zeker tegen kunt komen in het Drents-Friese Wold.

salomonszegel

Tot eind juni hangen lange rijen witte klokjes in paren langs de stengels. In het oosten van Nederland wordt deze soort ‘motte met keunen’ genoemd: een zeug met biggen. Na de bloei kunnen giftige blauwzwarte bessen worden gevormd. Vogels zijn er gek op en zorgen voor de verspreiding van de zaden. Voor ons is deze plant en haar bessen giftig. Het brede blad is iets blauwgroen. De naam Polygonatum komt van het Griekse polys (veel) en gony (kniegewricht) en slaat op de sterk gelede wortelstokken waar de plant uit groeit.

De Nederlandse naam salomonszegel verwijst naar de wortelstok. Bloemstengels laten na het afsterven kringen achter op de wortelstok in de vorm van de letter ‘S’. Dit wordt vergeleken met de afdrukken van de zegelring van koning Salomon. Je moet de wortelstok wel opgraven om dit te kunnen zien. Een naam om niet zo snel te vergeten.

Boswachter Corné Joziasse

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog