www.boswachtersblog.nl/ Drents-Friese Wold

Van Big 5 naar Grote vijf

2 juli 2015 Boswachter Corné Joziasse in Drents-Friese Wold

Afgelopen maand had ik vakantie en vertrok ik naar Kenia om op zoek te gaan naar de Big 5. De Afrikaanse big 5 bestaat uit de leeuw, de buffel, de olifant, de neushoorn en het luipaard en staat hoog op het verlanglijstje van elke safariganger.

Ik hoopte in Kenia nu eindelijk mijn big 5 compleet te maken, nadat ik in Zuid-Afrika al 4 van de 5 dieren had gezien. Maar op safari gaan is zoals het sparen van de dierenkaartjes van Freek Vonk bij Albert Heijn, je weet nooit wat je krijgt en het laatste dier is het moeilijkst te pakken te krijgen 🙂

Vol goede moed zaten mijn reisgenoten en ik elke dag uren hobbelend in een safaribusje. We oh en ah-den wat af. Bijzondere ontmoetingen op de savanne, zoals een kudde olifanten die recht op ons af leek te stevenen, maar eigenlijk alleen maar in hoog tempo onderweg was naar water.

Filmpje olifanten in Amboseli Nationaal Park, Kenia
(Met dank aan Rudy van Miltenburg)

Helaas, het luipaard liet zich niet zien. (Of beter gezegd, was al vertrokken toen wij nahijgend van een woeste rit over de vlakte aankwamen op de plek waar hij het laatst was gespot).
Maar het avontuur was er niet minder om. Ik heb genoten van iedere minuut. En uiteraard van de vele dieren die we wel hebben gezien zoals onderstaand leeuwenpaar.

Foto Joke van der Lei
Leeuwen Tsavo East, Kenia

Maar waarom nu dit verslag op het weblog van het Drents-Friese Wold?
Omdat je helemaal niet naar Afrika hoeft voor een avontuurlijke safari!

Staatsbosbeheer biedt op diverse plekken in Nederland de Grote vijf-safari aan. De Grote vijf bestaat uit 5 wilde dieren: het edelhert, de zeehond, de bever, het everzwijn en de ree.

In het Drents-Friese Wold kun je op zoek gaan naar de ree. Na een ontvangst met een kop koffie/thee en een plak krentewegge stap je in een Landrover om op safari te gaan. Het Nationaal Park Drents-Friese Wold leent zich uitstekend voor een spannend ritje, bijvoorbeeld door het stuifzand op de Kale Duinen.
Onderweg vertelt de boswachter over het leefgebied van de ree en hoe je kunt zien of er reeën in de buurt zijn. Reeën spot je in de schemering, dus grote kans dat je ook nog een mooie zonsondergang meepikt.

Scoor de Grote 5
Scoor de Grote 5

Je sluit de avond af met een kop heerlijke boswachterssoep met brood en kinderen mogen een broodje roosteren bij het kampvuur. Iedereen gaat naar huis met een stoer wildpaspoort en een dierenpin.

In de zomervakantie kun je kiezen uit 2 data voor de Grote vijf safari. Ga je mee?
Waar: Buitencentrum Drents-Friese Wold
Wanneer: 16 juli en 6 augustus
Hoe laat: 19.30-22.30 uur
Voor wie: geschikt voor het hele gezin
Kosten: €32,50 (volw.)/ €27,50 (kinderen <12 jaar) (incl. consumpties, wildpaspoort en dierenpin)

Informatie en aanmelden Grote 5 (Klik op de link)

Boswachter Joke van der Lei

reageren

geef een reactie

  • Aldwin hooghordel
    29 juni 2022 om 17:55

    Hoi hoi ik heb en landrover discovery. (4) Zou ik ook mee kunnen rijden misschien voor de big 5 hoor graag wat van jullie mvgr aldwin hooghordel

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog