www.boswachtersblog.nl/ Drents-Friese Wold

Massaal in galop over de Kale Duinen

21 oktober 2015 Staatsbosbeheer in Drents-Friese Wold

Het is een spectaculair gezicht: honderden paarden die in een razendsnel tempo over de Kale Duinen galopperen. Eén keer in het jaar mag dit: tijdens de Autumn Desert Trail. Afgelopen weekend was het weer zover. Ruiters uit het hele land kwamen naar het Drents-Friese Wold om van deze kans gebruik te maken. Door de vele aanmeldingen was het dit jaar voor het eerst dat het evenement niet één, maar twee dagen duurde.

Helpen met beheer
Normaal gesproken is het niet de bedoeling dat ruiters van de voor hen bedoelde ruiterpaden afwijken. Dit met het oog op broedvogels en beschermde flora die voorkomen in het stuifzandgebied. Toch is het tijdens de Autumn Desert Trail júist de bedoeling dat de paarden zoveel mogelijk grond in de Kale Duinen vertrappen en omwoelen. De ruiters en paarden helpen ons met het beheer van het gebied. Stikstof in de lucht stimuleert namelijk de groei van mos. Dit mos legt het zand vast, wat er voor zorgt dat bomen een kans krijgen te ontkiemen. De paarden zorgen ervoor dat het zand los komt en weer gaat stuiven. Voor de ruiters en paarden een leuk avontuur en voor Staatsbosbeheer een ideale manier om de Kale Duinen te behouden! 12118953_10203853838781270_6449608871667818072_n

Chocolademelk!
Het gure, natte weer mocht de pret niet drukken. De deelnemers konden tussen de ritjes door opwarmen met warme chocolademelk, cake en andere versnaperingen bij de tent van Staatsbosbeheer. Ook was er een puzzelspeurtocht waar de ruiters op verschillende punten vragen konden beantwoorden en zo een letter konden verdienen. Deze letters vormden uiteindelijk een woord waarmee de ruiters mooie prijzen konden winnen.

Al met al was het een mooi, geslaagd weekend en de ruiters konden met een voldaan gevoel weer op huis aan. Het evenement had niet zo’n succes kunnen zijn zonder de samenwerking met de leerlingen van het AOC Terra uit Meppel en de hulp van buurtbewoners en vrijwilligers. Dank hiervoor!
Bekijk hier de uitzending van Hea! op Omrop Fryslân:

Tot volgend jaar!

Boswachter Corné Joziasse

PS: op Twitter werden veel mooie foto’s gedeeld

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog