www.boswachtersblog.nl/ Drents-Friese Wold

Aan de slag voor de natuur bij het VZN (Ven Zonder Naam)

13 november 2015 Boswachter Corné Joziasse in Drents-Friese Wold

Vorige week zaterdag was de landelijke natuurwerkdag georganiseerd door de landschappen, het IVN en andere natuurorganisaties. Ook in het Nationaal Park Drents-Friese Wold waren op diverse plekken mensen aan het werk in de natuur. Voor de Staatsbosbeheerlocatie hadden zich 100 mensen aangemeld om te komen helpen.

20151107_085649

Dit jaar waren we aan het werk aan de rand van de Oude Willem, langs het fietspad vanaf Wateren richting het Oosten. Bij het gegraven ven in het begrazingsgebied stonden allemaal kleine lariksboompjes. Deze wil Staatsbosbeheer graag verwijderd hebben. Het is de bedoeling dat juist hier een lage vegetatie blijft van heide en de daarbij behorende lage planten zoals stekelbrem. De koeien die altijd in het gebied hebben gelopen lusten geen lariks, althans niet de hele plant. Zodoende dreigt dit stuk open natuur dicht te groeien.

Ook kon men als fietser niet van deze mooie plek genieten door de vele hoge struiken die tussen het fietspad en ven gegroeid waren. Tussen de opslag zijn gelukkig al veel heideplanten te vinden. Als de planten zoals vogelkers en berk verwijderd zijn dan heeft de heide meer ruimte om te groeien.

werkzaamheden naast het fietspad
werkzaamheden naast het fietspad

Om tien uur waren de meeste deelnemers op de werkplek aangekomen. Na een welkomstwoord en uitleg wilden de kinderen snel aan het werk. De jongere kinderen kregen een takkenschaar om de opslag van lariks te lijf te gaan. Al snel was een kruiwagen volgeladen met afgeknipte boompjes en begon zich een bult te vormen op de aangewezen plek. De kruiwagens werden steeds voller en daarom ging er op elke lading een kind zitten om de boompjes op hun plek in de kruiwagen te houden.

werkzaamheden aan de venrand
werkzaamheden aan de venrand

De oudere kinderen en volwassen kregen beugelzagen en takkenscharen om de grotere struiken naast het fietspad om te zagen of te knippen. Ook daar kon je al snel een gat zien ontstaan. Er werd heel hard gewerkt. Af en toe liep er iemand richting de cateringtent om koffie, thee of limonade te halen met een handje pepernoten of een plak koek. Zoals elk jaar werd de catering weer uitstekend verzorgd door Scoutinggroep de Biezenhutters uit Oosterwolde.

Om 12 uur kwam de auto met de lunchpakketten aan. Maar helaas ging het op dat moment ook regenen. Gelukkig was er een groot zeil waarmee door de scouts heel snel een afdak gemaakt werd. Veel kinderen gaven trouwens niks om de regen en gingen gewoon ergens op de grond zitten uitrusten en genieten van hun broodjes. Ook was er tijd om de natuur te verkennen, een waterplas is altijd interessant voor groot en klein.

Het ven waar werd gewerkt is een van de weinige naamloze watertjes in het Drents-Friese Wold en dat kan natuurlijk niet. Daarom had ik een prijsvraag bedacht om de kinderen een mooie naam voor deze plek te laten verzinnen. De prijs is een middag op stap met de boswachter. Al snel kwamen de briefjes met ingevulde ideeën mijn kant op. Biezenhuttersven, Heideven, Spiegelplas, Gatenkaas en Arendsven zijn enkele namen die meedingen. Samen met de andere boswachters zal ik uit alle inzendingen de meest passende naam kiezen en deze werkelijk op de kaart gaan zetten.

sfeerimpressie
sfeerimpressie

Om 13.30 uur was het tijd voor het eindsignaal. Een enkeling was zo fanatiek dat zelfs dat niet hielp. Met zijn allen hebben we de gereedschappen opgeruimd en het fietspad schoon geveegd. Na iedereen bedankt te hebben en als verrassing een potje honing en bidon gegeven te hebben was het tijd om naar huis te gaan.

Nogmaals wil ik via deze weg iedereen die geholpen heeft bedanken voor hun inzet. Mogelijk zien we elkaar ergens in het bos terug of in ieder geval volgend jaar bij de volgende natuurwerkdag.

Boswachter Liesbeth Koel

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog