www.boswachtersblog.nl/ Drents-Friese Wold

Wormenhotel in de Singelier Diever

20 november 2015 Boswachter Corné Joziasse in Drents-Friese Wold

Vanmiddag alweer de afsluitende middag over de kringlopen in de natuur van het Nationaal Park het Drents-Friese Wold met kinderen van de Singelier. Vorige week vrijdagmiddag hebben we met 28 kinderen een wormenhotel gebouwd. Ja u leest het goed. Wormen zijn heel belangrijk in de voedselketen en in dit “hotel” kun je dat heel goed bekijken. Voor de kinderen een sensatie.

En vanmiddag na de wormen een week de tijd te hebben gegeven hun werk te doen was de grote onthulling. Het zwarte papier werd aan beide zijde van de glasplaat verwijderd. En ja hoor ! De kinderen zagen met eigen ogen de door de wormen gegraven gangen met het ingetrokken blad. Het blad dient als voedsel voor de wormen. En wormenpoep is heel goed voedsel voor planten. Een belangrijke schakel in de voedselketen dus.

 

wormenhotel

Daarna snel op de fiets naar buiten het bos in. Na 5 minuten fietsen waren we aan de rand van het bos aangekomen en was het dringen geblazen om de grondboor. Ieder op zijn beurt mocht even boren. In het begin was de grond mooi donker en rul. Echte humusrijke bosgrond en heel voedselrijk. Ideaal voor boomwortels. Steeds dieper werd de grond alsmaar lichter. Hier kan niets in leven was de conclusie.

grondboor

Nu even de proef op de som. Of de informatie was blijven hangen. Meester Henry deelde enkele opdrachten uit die de kinderen per koppel gingen maken. Allerlei vragen over de voedselkringloop. Wie eet nu eigenlijk wie?

Toen waren de kinderen zelf de klos. Ik gaf ze ieder een velletje papier met een naam van dier of plant. Met de vraag wie of wat eet jij?  De mens zat er natuurlijk ook bij. Het kwartje viel en de voedselkringloop werd gesloten.

kringloop

 

Boswachter Corné Joziasse

 

 

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog