www.boswachtersblog.nl/ Drents-Friese Wold

Kerstbomen zagen voor vrijwilligers

18 december 2015 Boswachter Corné Joziasse in Drents-Friese Wold

Afgelopen zaterdag heeft Staatsbosbeheer voor de eerste keer kerstbomen gezaagd met de vrijwilligers. Alle mensen die op de een of andere manier vrijwilligerswerk voor Staatsbosbeheer doen, hadden een uitnodiging gekregen om zelf een boom uit te komen zoeken.

Het was al gebruikelijk dat de vrijwilligers een kerstboom konden komen halen bij het Buitencentrum in Appelscha. Deze bomen werden door de Junior Rangers gezaagd en vervoerd naar het buitencentrum. Dit jaar wilde ik dat anders aanpakken,  hoe leuk is het nou om je eigen boom uit te zoeken en te zagen. Na het versturen van de uitnodiging kwamen dan ook al snel de aanmeldingen binnen. Ik wist toen nog niet dat de hele scoutinggroep uit Oosterwolde ook zou komen.

opwarmen bij het vuur
opwarmen bij het vuur

De voorbereidingen waren snel gedaan donderdag, de keet plaatsen en boodschappen doen. Zaterdag nog de aanhanger aankoppelen en naar de parkeerplaats bij de Ganzenpoel rijden. Daar aangekomen hadden de Junior Rangers het vuur al lekker branden. De chocolademelk was ook al warm. Voor mij bleef dus alleen het ophangen van de Staatsbosbeheervlag over. Stipt om half 11 kwamen de eerste auto’s al aangereden. Daar rolden steeds meer kinderen uit! Een grote groep scouts van Scouting de Biezenhutters uit Oosterwolde en de leden van Jeugdnatuurclub de Groenzoekers van IVN Ooststellingwerf stonden al op mij te wachten toen ik op de parkeerplaats aankwam. Na een beker warme chocolademelk en een welkomstpraatje ging iedereen op pad met een zaag om een mooie boom uit te zoeken.

trotse zagers
trotse zagers

De plek is bewust gekozen: het deel bos binnen het raster bij de Ganzenpoel moet natte heide worden. Alle opslag op deze plek die in de loop der tijd in het begrazingsgebied gegroeid is, wordt deze winter verwijderd. De recreant kan dan vanaf het pad weer genieten van een weids uitzicht.

Na een dikke 2 uur had iedereen een mooie boom uitgezocht. Na nog een beker warme chocolademelk ging iedereen tevreden naar huis om de boom op te zetten en te versieren. Volgend jaar hopen we weer een zelfde actie te kunnen houden en mogelijk kunnen omwonenden van het Nationaal Park Drents-Friese Wold dan voor een klein bedrag zelf een boom komen zagen uit het bos.

alle maten bomen kwamen voorbij
alle maten bomen kwamen voorbij

 

Boswachter Liesbeth Koel

reageren

geef een reactie

  • wim derks
    18 december 2015 om 19:36

    ………. ………… natuur…… ach jee, natuurbeheer, het kan verkeren……ee

  • wim derks
    18 december 2015 om 19:36

    ………. ………… natuur…… ach jee, natuurbeheer, het kan verkeren……ee

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog