www.boswachtersblog.nl/ Drents-Friese Wold

Uit de oude doos

13 juni 2016 Boswachter Corné Joziasse in Drents-Friese Wold

Verstoppertje spelen in de Kale Duinen, ranja uit de jerrycan en bonte avond in de kampeerboerderij. Appelscha is van Groningen tot Maastricht bekend om haar schoolreisjes en vakantiekampen. Wij roepen mensen op om oude schoolreisfoto’s of vakantiekiekjes in te sturen om de binnenzijde van de nieuwe Bosbergtoren mee te bekleden. (Bron: Gemeente Ooststellingwerf)  

Toen ik deze oproep las moest ik meteen denken aan een oude foto waarvan het origineel rondzwerft in onze familie.
De foto werd gemaakt in 1942. De families van der Lei en Blom gingen op een prachtige zondag gezamenlijk ‘uit’. Vanuit Ureterp, waar hun boerderij stond, vertrokken ze met paard en wagen richting Appelscha. Een tripje dat bijna gelijkstond aan een halve wereldreis.
De foto, meer een portret, werd gemaakt door een heuse fotograaf. Want een eigen camera hadden deze families niet. Iedereen loopt er dan ook piekfijn bij. Niks geen vrijetijds- of outdoorkleding. Gewoon in pak, met je zondagse zakhorloge!
Er gaan nog wel wat verhalen rond over geklier van de jeugd onderweg. Met besjes gooien en dat soort kwajongensstreken. Natuurlijk deed mijn vader, helemaal linksonder, niet mee aan dit soort dingen. (Hij was ook pas 5 :)) En op de foto alleen uitgestreken en keurige gezichtjes. Ik vind het een prachtige foto. Al is het alleen maar om te zien dat mijn vader ook een klein jongetje is geweest. En zoveel ander beeldmateriaal is daar niet van.

Foto dagje uit Appelscha familie van der Lei-Blom 1942

Misschien heb je zelf ook een oude foto en vind je het leuk om deze in te sturen en later terug te vinden aan de binnenkant van de nieuwe Bosbergtoren. Ik heb bovenstaande foto ingestuurd en ben benieuwd of ik hem later zal terugzien.

De Bosbergtoren
De bouw van de nieuwe Bosbergtoren in Appelscha is in volle gang. De nieuwe toren is maar liefst twee keer zo hoog dan de oude toren en bezoekers kunnen op het panoramadek het bos en de omgeving van boven bezichtigen. Ook bezoekers die slecht ter been zijn kunnen het panoramadek betreden, in de nieuwe toren is een lift ingebouwd. Vanuit de lift zijn de foto’s helaas niet te bekijken. Wel kunnen de liftgebruikers uitkijken over het uitgestrekte Nationaal Park het Drents-Friese Wold, de steden Leeuwarden, Groningen en Coevorden zien liggen en zo zelf herinneringen creëren.

Foto insturen
De ingezonden foto wordt met naam en toenaam aan de binnenzijde van de toren geplaatst. Op deze manier kan iedere bezoeker die met de wenteltrap de toren beklimt de historie van Appelscha bekijken, om vervolgens een eigen herinnering te creëren op het panoramadek. Heeft u bijvoorbeeld een leuke foto van een schoolreisje, of een kampeervakantie in Appelscha? Stuur uw foto, naam en bijschrift van de foto dan uiterlijk 8 juli 2016 naar communicatie@ooststellingwerf.nl!

Geplaatst door Joke van der Lei
Medewerker Buitencentrum Drents-Friese Wold

 

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog