www.boswachtersblog.nl/ Drents-Friese Wold

Zeer tot de verbeelding sprekende orchidee ontdekt in de Veenhuizermade

26 juli 2016 Boswachter Corné Joziasse in Drents-Friese Wold

Doldersum – In de weilanden langs de Vledder Aa ter hoogte van de Veenhuizermade is een voor het Nationaal Park nieuwe orchidee ontdekt: de welriekende nachtorchis. Wat een prachtige naam voor deze schoonheid.

De naam zegt het al. De bloemen ruiken heerlijk en dan vooral ’s nachts om allerlei nachtelijk insecten te verleiden tot een bezoekje om zo voor nageslacht te zorgen.

welriekende nachtorchis 9

Foto Lysander van Oossanen

De plant houdt van natte en wat schrale omstandigheden. En dat is nu precies waar we jarenlang met het beheer naar streven. Grondwaterstand verhogen, ieder jaar maaien en maaisel afvoeren en geen bemesting. Op deze manier worden de ooit zo rijk bemeste graslanden alsmaar schraler en komen steeds meer zeldzame planten terug zoals deze schoonheid dus.

Of het een toevalstreffer is zal volgend jaar blijken. Wij zijn in ieder geval blij dat we met het beheer van dit gebied op de goede weg zijn. Het gebied is onderdeel van het project beekherstel Vledder Aa.

Boswachter Corné Joziasse

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog