www.boswachtersblog.nl/ Drents-Friese Wold

Harde werkers in de vakantie

12 augustus 2016 Boswachter Liesbeth Koel in Drents-Friese Wold

aangekomen groep bij shelter

Een hele week met liefhebbers van natuur op vakantie zijn, is voor veel IVN-leden de ultieme manier om kennis op te doen en gezellig met elkaar vakantie te vieren. Complete gezinnen, ook met opa en oma, verheugen zich er elk jaar weer op om te horen waar de uitgekozen locatie zal zijn. Dit jaar is de groep neergestreken in het Drents-Friese Wold op camping de Alberthoeve in Wateren.

Vanaf de zijlijn heb ik mee mogen maken wat er nodig is om een mooie week samen te stellen met excursies, lezingen en leuke uitjes. Het is een vol programma geworden met gelukkig ook een rustdag om zelf in te vullen. Ook was er een dag vrijgehouden om te werken in de natuur. Hiervoor had de organisatie Staatsbosbeheer benaderd als beheerder van het grootste deel van het nationaal park, ongeveer 4000 hectare. Na overleg in het team konden we positief antwoorden dat er een plek was voor IVN om te werken.

Een werkdag is heel leuk om te organiseren, zeker voor mensen die op een of andere manier iets met natuur hebben. De mensen zijn enthousiast en werken met respect voor de omgeving. Het is een lange dag van 10 tot 16 uur, daarom hebben we ervoor gekozen om de groep te splitsen. In de ochtend krijgt de eerste groep een excursie van mijn collega-boswachter Lysander en in de middag wordt de andere groep meegenomen het veld in door onze collega van het Dwingelderveld, boswachter Albert Henckel. De elf kinderen die ook mee werken zal ik zelf meenemen op expeditie nadat ik het werk uitgelegd heb. Een van onze vrijwilligers, Harry Verboog, begeleidt en assisteert de werkende groep.

De vogels waren al gevlogen

Een dag voordat we aan het werk gaan inventariseren Lysander en ik het gebied goed op eventuele broedgevallen van vogels en andere tere flora en fauna. De werklocatie is zo gekozen dat er geen bijzondere gevoelige planten staan die beschadigd kunnen worden. Een onderzoeker die al het hele voorjaar en zomer elke dag broedvogels aan het inventariseren is, kon ook vertellen dat de vogels 10 dagen eerder klaar waren met broeden. Nadat we de gedragscode ingevuld hebben konden we met een gerust hart de volgende dag tegemoetzien.

20160810_131128
Hard werkende IVN leden

De weersverwachting was slecht, dus toch nog snel met elkaar een zeil gespannen tussen 2 bomen voor het geval er erg veel regen zou gaan vallen. Gelukkig hadden de weergoden besloten om de buien langs ons heen te laten waaien en was de beschutting overbodig. De IVN-ers waren mooi op tijd en na een welkomstwoord en het splitsen van de werkgroep en excursiegroep gingen we aan de slag. Verdelen van gereedschap en (hier en daar te kleine) handschoenen is altijd een leuk moment, uitleggen welke waar voor zijn en hoe te werken. Iedereen zoekt het juiste gereedschap bij zijn manier van werken. Toen iedereen aan het werk was, kon ik met de kinderen op ontdekkingstocht gaan. Een gevarieerde groep van 4 tot 12 is lastig om mee te nemen maar volgens mij heeft iedereen zich vermaakt met de tocht. Al met al een leuke intensieve dag met leuke mensen en heel mooi weer.

20160810_123220
Een welverdiende pauze

 

Bedankt iedereen voor de fijne samenwerking en hopelijk tot een volgende ontmoeting in het Drents-Friese Wold.

Boswachter Liesbeth Koel

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog