www.boswachtersblog.nl/ Drents-Friese Wold

Buitenaardse leven in het Canadameer

23 augustus 2016 Boswachter Liesbeth Koel in Drents-Friese Wold

kolonie mosdiertjes zo groot als een voetbal

Gisteren werd ik gebeld door de heer Bert Kooistra met een vraag over rare ronde bollen in het Canadameer. Na het verhaal aangehoord te hebben beloofde hij de foto’s per WhatsApp toe te sturen. Ik had een vermoeden wat het was maar ging toch twijfelen na het aanhoren van zijn verhaal. Vorig jaar hadden we ook een melding gekregen met een soortgelijke omschrijving. Volgens mijn collega ging het toen om dikke klonten kikkerdril. Deze melding kwam ook veel eerder in het jaar.

Deze waarneming kon ik niet thuisbrengen en wat doe je dan als moderne boswachter? Googlen maar, naar: bol in water, waterplantenwortel, zoetwaterkoraal enz.. Uiteindelijk kon ik via foto’s de juiste benaming achterhalen. Het is een kolonie zoetwatermosdiertjes, op z’n Latijns Pectinatella magnifica. Een zooïde met een uitwendig skelet van enkele millimeters groot. Voor meer informatie over deze ieniemienie diertjes kun je naar natuurinformatie.nl gaan.

Mocht u een kolonie vinden in het water, laat de bol dan met rust geniet er van een afstand van. De kolonie gaat snel kapot en valt dan in stukken uiteen. Gevaarlijk zijn ze zeker niet, ze filteren algjes uit het water met kleine tentakeltjes.

Mijn dank gaat uit naar de heer Kooistra, voor zijn leuke melding en ook voor het mogen gebruiken van zijn foto.

Boswachter Liesbeth Koel

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog