www.boswachtersblog.nl/ Drents-Friese Wold

Een succesvolle samenwerking

2 september 2016 Boswachter Liesbeth Koel in Drents-Friese Wold
aspirant-leden Albertus Magnus aan het werk

 

Elk jaar voordat de studies aanvangen is het een drukte van belang in het Drents-Friese Wold. Ongeveer 500 aspirant-leden van studentenvereniging R.K.S.V. Albertus Magnus brengen een deel van hun introductieweek door bij kampeerboerderij Wouda te Appelscha. In deze week leren zij elkaar kennen en is elke dag gevuld met bijzondere opdrachten.

Een van deze opdrachten wordt in het terrein van Staatsbosbeheer uitgevoerd. Op maandag en woensdag verzorgen wij als beheerteam een werkochtend op de heide. Ruim 200 studenten staan dan zij aan zij opgesteld om elke opgekomen den of lariks uit de heide te trekken. In het begin wordt er nog goed in linie gewerkt maar al snel vormen de jongeren kleine groepjes die al kletsend door het veld trekken. Vanaf dat moment loop ik van groepje naar groepje om vragen te beantwoorden over het werk en de omgeving.

heide met opslag
heide met opslag

Zware omstandigheden
Dit jaar waren de weersomstandigheden voor ons niet zo gunstig; maandag de hele dag miezerregen en woensdag een hittegolf. Veel drinken was het motto van woensdag, enkele jongeren waren de hele ochtend druk om de rest van de groep van water te voorzien. Als je aan het begin van de ochtend het veld bekijkt dan denk hoe kom ik hier ooit doorheen? Maar na 2 uur ziet het er al heel anders uit. Het is verbazingwekkend hoeveel werk er verzet wordt in een korte tijd.

heide na het opschonen
heide na het opschonen

De samenwerking tussen de Groningse studenten en Staatsbosbeheer is prettig en succesvol.  Zonder de studenten zouden enkele heideterreinen in het Drents-Friese Wold er veel minder fraai bijliggen.

Boswachter Liesbeth Koel

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog