www.boswachtersblog.nl/ Drents-Friese Wold

Een verwonderend Bos Natuurlijk

28 september 2016 Boswachter Liesbeth Koel in Drents-Friese Wold

op onderzoek bij de stuifduinen in het Prinsenbos

Al vijf jaar hebben we in september weer een strijd om als boswachter mee te mogen doen met het project Bos Natuurlijk. Een bijzonder project in het Drents-Friese Wold voor de basisschoolgroepen 7 en 8 uit Drenthe.

Bijzonder omdat het een samenwerking is met collega-natuurbeheerders, IVN en heel veel vrijwilligers, en omdat het draait om ‘natuurlijk bos’: de wilde natuur dus! Vijf boswachters en vijf hulp-boswachters zijn nodig om samen met 150 basisschoolleerlingen te struinen door het Prinsenbos in het wilde hart van het Drents-Friese Wold. De vrijwilligers en hulpboswachters komen van Natuurmonumenten, het Drents Landschap, IVN en (uiteraard) Staatsbosbeheer.

Om stipt 9.00 uur komen er bussen vol met enthousiaste kinderen aangereden. Snel stappen wij in de goede bus en rijden verder. Halverwege Oude Willem stappen we allemaal uit en gaan via de zandweg op pad naar het Prinsenbos. We geven een snelle inleiding en stellen ons zelf voor aan de kinderen. Mijn groep bestaat uit 30 stoere jongens en meiden en begeleiders juf Joke en juf Heide. Ook is een kundige hulpboswachter van het Drents Landschap, Xantha Doevendans, bij mij ingedeeld.

Dwars door de wildernis..
Elke groep loopt een route dwars door bosjes, onder bomen door en zelfs er overheen. Een hele uitdaging voor sommige kinderen en begeleiders. We bekijken onderweg alles wat opvalt en wat interessant lijkt: de één vindt een plukje haar, de ander ziet een insect en weer een ander struikelt over een drol van een Hooglander.

Klauteren door boomkruin
Klauteren door boomkruin

Na ruim 2,5 uur komen we aan op dagcamping de Noordelijke Veldhuizen, en daar kunnen we genieten van een lunch. Na uitgerust te zijn, volgen de kinderen een van te voren uitgekozen workshop. Eten uit de natuur, paddenstoelen herkennen, kriebeldiertjes zoeken, hutten bouwen of survivallen. Over enkele weken is er een gezamenlijke presentatieavond voor de ouders, ik ben erg benieuwd wat de kids verzonnen hebben. Het is elk jaar verrassend te zien wat er is blijven hangen van de dag.

 

Turen naar Schotse Hooglanders
Turen naar Schotse Hooglanders

 

Iedereen bedankt voor de mooie dag en jullie inzet. Volgend jaar worden er weer 5 andere scholen uitgenodigd. Zo hopen we dat elk schoolkind uit Drenthe straks in de wilde natuur heeft kunnen struinen.

Boswachter Liesbeth Koel

PS: Xantha bedankt voor het nemen van de foto’s.

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog