www.boswachtersblog.nl/ Drents-Friese Wold

Weids Woldzicht vanuit nieuwe Bosbergtoren

14 oktober 2016 Boswachter Corné Joziasse in Drents-Friese Wold
Dáár liggen de Kale Duinen, midden in dit op 1 na grootste bosgebied van NL.

Dáár liggen de Kale Duinen, midden in dit op 1 na grootste bosgebied van NL.

Vanaf vandaag kan het: het uitgestrekte Nationaal Park het Drents-Friese Wold, het Fochteloërveen en de steden Leeuwarden, Groningen en Beilen bekijken vanaf grote hoogte. Vrijdagochtend 14 oktober is namelijk de nieuwe, 35 meter hoge, Bosbergtoren in Appelscha geopend. De toren is eigendom van de gemeente en staat op het hoogste punt van het Friese vasteland, een 27 meter hoog oud stuifduin, op grond van Staatsbosbeheer. Dit weekend is de toren gratis te beklimmen.

De nieuwe toren is maar liefst twee keer zo groot als zijn voorganger, de Belvedère. Het ontwerp is geïnspireerd op een reusachtige dennenstam en is een ontwerp van architect Frans Beune uit Assen. Helemaal bovenin is een panoramadek, met glazen ‘zijtakken’. Voor degene die het durft, betekent het dat je niet alleen links, rechts en vooruit kan kijken, maar ook naar beneden. Eén ding is zeker: het uitzicht over het Wold is weids en fenomenaal! Het is meteen duidelijk dat dit het op 1 na grootste bosgebied van Nederland is.
Niet alleen bovenin valt er veel te bekijken. Generaties lang zijn er namelijk herinneringen gemaakt en vastgelegd in Appelscha. Deze herinneringen zijn samengebracht op doeken, die tot en met december in de toren hangen.

De 33 meter hoge Bosbergtoren.
De 33 meter hoge Bosbergtoren.

De legende van de oerboom
Op de plek waar de Bosbergtoren staat, leeft een reusachtige ondergestoven eik van ruim 300 jaar oud. Wat jarenlang een veel verteld volksverhaal was, bleek echt waar te zijn. Recent onderzoek wijst uit dat er op deze plek een reusachtige ondergestoven eik groeit. De hoofdtakken van deze eeuwenoude boom waren in de omgeving al wel bekend. De legende van de boom wordt in de streek zelfs van ouder op kind doorgegeven. De gemeente Ooststellingwerf, Historische Vereniging Appelscha en wij, Staatsbosbeheer, stelden alles in het werk om de oude eik te bewaren voor komende generaties. De drie hoofdtakken zijn zichtbaar naast de toren. De rest van de boom is onzichtbaar, verdwenen onder de stuifduin.

Samenwerken
De oude eik en de Bosbergtoren zetten Appelscha weer stevig op de toeristische kaart van het Noorden en misschien wel van Nederland. Een economische pijler die samen met de omliggende natuur van het nationale park zorgt voor een aantrekkelijk gebied om te wonen te recreëren en te ondernemen. Samenwerken aan een gezamenlijke toekomst van het Drents-Friese Wold is daarin het sleutelwoord. Ik wil dan ook mijn speciale dank uitspreken voor de Historische Ver. Appelscha. Zij hebben zich bijzonder ingespannen voor behoud van de Bosbergeik. Nog even over de trap. Straks als de werkzaamheden in zijn geheel zijn afgerond is te zien dat de treden zijn gemaakt van mooi hout uit het Drents-Friese Wold, geschonken door Staatsbosbeheer. Zo proberen we producten uit de eigen streek te gebruiken en de lokale economie te ondersteunen.

Het is echt heeeel hoog...
Het is echt heeeel hoog…

Bezoeken
Op 15 en 16 oktober is de toren gratis te beklimmen. Daarna kunnen bezoekers voor € 2,- per persoon genieten van het mooie uitzicht. De toren is dagelijks geopend tussen 10.00 en 17.00 uur. De verkooppunten staan op de website www.debosbergtoren.nl. Enneh, abseilen vanaf de toren is mogelijk via De Jongens van Outdoor in Appelscha!

Bekijk hier een verslag op Omrop Fryslân van de spectaculaire opening!

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog