www.boswachtersblog.nl/ Drents-Friese Wold

Een waar libellen paradijs in het Drents-Friese Wold

6 december 2016 Boswachter Corné Joziasse in Drents-Friese Wold
maanwaterjuffer

maanwaterjuffer

Maar liefst 33 verschillende soorten libellen zijn gezien in het Nationaal Park het Drents-Friese Wold! Ongeveer de helft van de in Nederland levende soorten. Een echt libellenparadijs dus! Meer dan 30 vennen zijn door twee boswachters afgezocht naar libellen voor SNL (Subsidiestelsel Natuur en Landschap). Vanaf begin mei tot medio september 2016 zijn met zonnig en droog weer de vennen op aanwezige libellen geinventariseerd.

Hoezo 33 soorten?
Het is toch best bijzonder te noemen dat in het Drents-Friese Wold 33 soorten libellen rondvliegen. Dat is ongeveer de helft van alle in Nederland levende soorten. In Nederland komen 71 soorten libellen voor. De 33 soorten in het Drents-Friese Wold zijn gebonden aan dit type leefgebied met vennen. Alle soorten in Nederland? In mijn vorige blog van 7 juli 2016 heb ik al geschreven over deze libellen inventarisatie en een tussenstand gegeven van nog maar 18 soorten libellen die toen gezien waren. Deze blog is dan ook de eindbalans die we kunnen opmaken nu het inventariseren erop zit. Maar eerst zal ik nog even uitleggen waarom de libellen geteld zijn. Namelijk voor SNL (Subsidiestelsel Natuur en Landschap) hebben mijn collega Wouter de Vlieger (Boswachter Ecologie) en ik de libellen geteld. Vanaf begin mei tot in september hebben we met zonnig en droog weer meerdere keren rondom de vennen gelopen. Sommige soorten libellen vliegen namelijk al in mei, andere juist pas vanaf juli. Daarom ga je meerdere keren naar hetzelfde ven om weer andere soorten libellen te zien.

Lange lijst van soorten libellen in het Drents-Friese Wold

Azuurwaterjuffer Houtpantserjuffer Variabele waterjuffer
Blauwe glazenmaker Koraaljuffer Venglazenmaker
Bloedrode heidelibel Lantaarntje Venwitsnuitlibel
Bruine glazenmaker Maanwaterjuffer Viervlek
Bruine winterjuffer Noordse witsnuitlibel Vroege glazenmaker
Bruinrode heidelibel Paardenbijter Vuurjuffer
Gevlekte witsnuitlibel Platbuik Watersnuffel
Gewone oeverlibel Smaragdlibel Zwarte heidelibel
Gewone pantserjuffer Steenrode heidelibel Grote roodoogjuffer (Tilgrup)
Glassnijder Tangpantserjuffer Metaalglanslibel (Tilgrup)
Grote keizerlibel Tengere pantserjuffer Vuurlibel (Tilgrup)

Kieskeurige en minder kieskeurige libellen beschermen
De libellen kiezen een ven uit die aan hun specifieke eisen voldoet. Voor elke soort is dit weer anders. In het Drents-Friese Wold zijn meer dan 30 vennen waaruit te kiezen valt. Sommige vennen hebben veel open water, andere zijn dichtgegroeid met veenmos. Het ene ven is omgeven door bos, de ander ligt vol in de wind op de Kale Duinen. Veel verschillende soorten vennen betekend in dit geval veel soorten libellen waarvan ook een aantal bijzondere soorten zoals de gevlekte witnuitlibel, venwitsnuitlibel en maanwaterjuffer. Deze libellen zijn nogal kieskeurig en komen dus niet overal voor. Waar komt de maanwaterjuffer voor? Om het leefgebied van libellen in het Drents-Friese Wold te verbeteren worden bomen weggehaald rond vennen omdat deze veel water verdampen. We willen juist dat het water in de vennen blijft. Daarnaast worden sloten gedempt zodat het water niet wegstroomt maar in het gebied blijft.

venwitsnuitlibel
venwitsnuitlibel                                                                           Daphne Flierman

Hoe zelf libellen bewonderen?
Wie wil er nu niet met mooi weer naar buiten de natuur in om prachtige libellen te zien. Libellen vliegen voornamelijk met zonnig en droog weer met niet teveel wind. Vliegend boven het water of zittend op de vegetatie in de buurt, zijn libellen het gemakkelijkst te vinden. Ook op zonnige plekken uit de wind langs bijvoorbeeld bosranden, bospaden en bij struiken vliegen ze rond.

Om libellen te zien is het helaas wachten tot het voorjaar weer begint. Een bezoek aan het Drents-Friese Wold is dan echt een aanrader, niet alleen voor de libellen maar ook voor al het andere moois wat er te zien is! Hoe libellen herkennen? Wanneer te zien?

Daphne Flierman (Boswachter in opleiding)

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog