www.boswachtersblog.nl/ Drents-Friese Wold

Zandhagedis krijgt beter thuis

10 februari 2017 Boswachter Liesbeth Koel in Drents-Friese Wold
scholieren verwijderen opslag uit heide terrein

opslag verwijderen uit heide terrein

Zandhagedissen zijn ernstig bedreigde dieren in Drenthe (en Friesland). Er komen maar op enkele plekken* kleine populaties voor! Als je dan als Staatsbosbeheer een voor zandhagedissen erg geschikt natuurgebied hebt, wil je daar goed voor zorgen. Hoe mooi is het om dat in samenwerking met de collega’s van Landschapsbeheer Drenthe te doen en daar ook nog eens de leerlingen van de middelbare school Stad en Esch uit Diever bij te betrekken?

Ruim voor de kerst werd ik benaderd door Stefan Pronk van Landschapsbeheer Drenthe. Hij had een aantal vragen over een Staatsbosbeheergebied in Wapse. Hij was zich aan het oriënteren om enkele dagen maatschappelijke stage te organiseren in de buurt van Diever. De middelbare school Stad en Esch uit het dorp wilde met twee klassen de maatschappelijke stage doen in de omgeving. Daar zeg je natuurlijk geen nee tegen! Extra handen om te helpen in een van onze terreinen zijn altijd welkom.

Na een terreinbezoek samen met Stefan, was het voor hem duidelijk wat er gedaan kon worden. Een van onze vrijwilligers die veel weet van de zandhagedis, heeft ook enkele tips gegeven, waar wel te snoeien en waar er niks hoeft te gebeuren. Op twee dagdelen is er gewerkt in het terrein, en de groepen van 16 en 26 jongeren hebben veel werk verzet. Voor mij was er geen taak, maar ik ben wel even komen kennismaken met de groepen. Landschapsbeheer Drenthe heeft alles geregeld en naar aanleiding van het persbericht was er zelfs nog een bewoner uit Wapse die kwam helpen.

Nu alle jonge boompjes zijn weggehaald, kunnen wij de stobben gaan verwijderen. Hierdoor ontstaat er meer open zand waar de hagedissen dan eieren kunnen leggen. Deze werkzaamheden vinden later in het jaar plaats, na het broedseizoen. De hagedissen zijn dan sneller door de hogere temperatuur en kunnen dan zelf een veilige plek opzoeken.

zandhagedis tussen heideplant
Een zandhagedis (m) tijdens voortplantingstijd

Mijn dank gaat uit naar iedereen die de handen uit de mouwen heeft gestoken en naar Landschapsbeheer Drenthe voor het organiseren van de werkzaamheden.

Boswachter Liesbeth Koel

*klik hier voor meer informatie over de zandhagedis

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog