www.boswachtersblog.nl/ Drents-Friese Wold

Wildernisdag in Drents-Friese Wold trekt veel bekijks

24 april 2017 Boswachter Corné Joziasse in Drents-Friese Wold

Vuur maken zoals onze voorouders dat ooit hebben gedaan. En op dat vuur een lekkere pan soep maken van ingrediënten uit het bos. Dat en nog veel meer stond op het programma van de eerste wildernisdag van het nationaal park het Drents-Friese Wold bij het Buitencentrum van Staatsbosbeheer zondag jl. Jong en oud gingen de uitdaging aan!

vuur maken
vuur maken

Vuur maken.
Kijk zo doe je dat. In zelf gemaakte kleding van hertenleer. Geen koud kunstje. Ik kreeg het er trouwens behoorlijk warm van. Zeker toen het uiteindelijk lukte! En al die inspanning maakt hongerig. Dus op zoek naar eetbare kruiden en planten om een lekkere pan soep boven het vuur te bereiden. Dan ben je wel even bezig. En er moet nog zoveel meer gebeuren. Een nieuwe boog maken, en niet te vergeten pijlen. want die oude  is toch wel heel oud, en nog even wat hout sprokkelen voor het volgende vuur. Ook toen was men druk met overleven.

Bos soep
Bos soep

Ruimte voor wildere natuur.
Het Drents-Friese Wold is een groots natuurgebied met ruimte voor wildere natuur. Wat is het dan geweldig te zien dat meer dan 1500 bezoekers deze wildernisdag komen bezoeken. Kennelijk heeft wildernis aantrekkingskracht en spreekt ons tot de verbeelding. Is het onze band met moeder natuur wat ons trekt? Onze historie? Zeg het maar. Het was in ieder geval een indrukwekkende en gezellige dag met veel natuur activiteiten.

Wat was er nog meer te beleven?
Tokkelen met de scoutinggroep de Biezenhutters uit Oosterwolde. Of broodjes bakken boven het vuur. Talking sticks maken; diegene die de mooi versierde stok in handen heeft mag het woord voeren. Belevings- en wildernistochten, Pijl en boog maken. Een heuse sporendeskundige was aanwezig. Vogelnestkastjes timmeren. Bijlsteelhangen, de persoon die het langst aan de steel kan hangen wint een wildernistocht met de boswachter. Bezoekers werd ook gevraagd waar zij aan denken bij wildere natuur. Het IVN en het wereldnatuurfonds waren natuurlijk aanwezig. Kinderen maar ook volwassenen konden natuur sieraden maken met de Junior Rangers. Fluitjes maken uit lijsterbestakjes. Buschcraft activiteiten. Voldoende activiteiten om er een prachtige dag van te maken.

Primeur.
Dit jaar was de wildernisdag een experiment. Als het aan mij ligt doen we het volgend jaar weer! Gelukkig ben ik niet de enige die er zo over denkt!

Boswachter Corné Joziasse

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog