www.boswachtersblog.nl/ Drents-Friese Wold

Wat is jouw ideale beeld van “wilde natuur” in het Drents-Friese Wold ?

20 juni 2017 Boswachter Corné Joziasse in Drents-Friese Wold

Deze familie uit Vledder is de gelukkige winnaar van de prijsvraag: wat is jouw ideale beeld van "wilde natuur" in het Nationaal Park het Drents-Friese Wold. De prijs: een "wildernistocht met de boswachter". Deelnemers aan de 1e en succesvolle wildernisdag eerder dit voorjaar bij het Buitencentrum in Appelscha werd gevraagd naar hun ideale beeld.

Zaterdag jl was het zover. Met rugzak en genoeg proviand en vooral goede wandelschoenen vertrokken we vanaf het TIP gebouw in Diever.
Het gebied wat we gaan verkennen is één van de oudste bosgebieden van het Drents-Friese Wold. De naam Berkenheuvel is wat verwarrend, op de heuvels staan nu gelukkig veel meer boomsoorten dan alleen berken. De heuvels zijn ontstaan in de tijd dat hier de wind vat kreeg op het zand dat door overbegrazing makkelijk kon verstuiven. Deze zandverstuivingen vormde een bedreiging voor de omliggende essen en dorpen. Inplanten met bomen destijds was dan ook het wapen om deze zandmonsters te bedwingen. Nu zijn deze bossen natuurparels. Niet voor niets dat er in dit deel van het park niet meer wordt ingrepen en de natuur hier zijn gang mag gaan.

Het was een mooie tocht waarin we veel hebben gezien en gehoord hebben. Het tikken van spechten op boomstammen zoekend naar voedsel.  De vele holen waarvan we niet wisten wie er woonden; te groot voor een muis en te klein voor een vos. Graafwerk van een das en uitwerpselen die aan een nauwkeurig onderzoek werden onderworpen. We waren nog te vroeg voor de bosbessen waarvan we hele velden zagen. Vliegdennen die als relicten uit een vervlogen tijd van heide en zandverstuivingen als fossielen in het bos staan maar vooral op de bosbodem lagen. Reusachtige eiken. Kortom het was een inspirerende tocht. Een tocht door een gebied dat helemaal klopt met beeld; hoe ziet de wildere natuur van het Drents-Friese Wold eruit.

Een beeld waar in andere delen van het park nog hard aan wordt gewerkt. Hoe ziet zo’n gebied er dan uit hoor ik u denken? Eigenlijk zou u een dergelijke tocht moeten maken om dit zelf te ervaren. Want ook hier geldt beelden zeggen meer dan 1000 woorden. Om het voor u toch in enkele woorden samen te vatten: Veel variatie van plant- en diersoorten. Weinig menselijk ingrijpen, spannend en niet voorspelbaar. Waar je ook vooral dieren kan tegenkomen! Nieuwsgierig geworden na dit gelezen te hebben? Probeer dan de blauwe wandelroute ( 4km). Start en einde bij het TIP in Diever.  Ik ben benieuwd naar uw ervaring!

Boswachter Corné Joziasse

 

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog